Európa legnagyobb gazdasága lemaradt a kritikus fontosságú ásványi anyagokért folytatott harcban, részben azért, mert húzódozik a bányászat környezetszennyező hatásaitól, részben pedig azért, mert hisz a szabad piacban, így inkább arra támaszkodott. Ez azonban ahhoz vezetett, hogy túlságosan függővé vált Kínától, amely tetemes összegeket fektetett az ásványkincsekben gazdag Latin-Amerikai bányaipari szektorába és a felszínre hozott nyersanyagok feldolgozásába.

29 January 2023, Chile, Santiago De Chile: German Chancellor Olaf Scholz (M, SPD) and Gabriel Boric, President of Chile, stand together behind Franziska Brantner, Parliamentary State Secretary to the German Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, at the President's official residence at the start of the press conference. Chile is the second stop on the Chancellor's Latin America tour. The aim of the trip is to strengthen cooperation with Latin America in competition with Russia and China.
A német kancellár a chilei elnökkel. Új, kibővített nyersanyagipari együttműködésről állapodtak meg.
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Az ilyen fontos nyersanyagok, például az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen lítium iránti növekvő globális kereslet és a geopolitikai aggodalmak most arra kényszerítik Berlint, hogy diverzifikálja az ellátást és megbízhatóbb forrásokat keressen, esetleg hozza létre a saját feldolgozókapacitását. 

A jelentős autóipar miatt a lítium beszerzése különösen fontos Németország számára, 

a német kancellár által meglátogatott első két ország, Argentína és Chile pedig Dél-Amerika „lítiumháromszöge” felett terül el. Ez tartalmazza a világ legnagyobb ismert készletét ebből az ultrakönnyű nyersanyagból.
Olaf Scholz új, kibővített nyersanyagipari partnerséget kötött a hét végén Chilével, amely az ágazatban történő együttműködés fokozását célozza, például  évente megrendezett kétoldalú fórum és a kereskedelmet elősegítő állami eszközök, például befektetési garanciák révén. A kancellár szerint Németország ideális partner, mivel szigorú szabályozást ír elő környezetvédelmi és munkaügyi téren, ami a bányászattal kapcsolatban különösen fontos és problémás. 

Szeretnénk segíteni Chilét a fenntartható bányászati ágazat felé vezető úton

 – jelentette ki Gabriel Boric chilei elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján, Santiago de Chilében.

SALAR DE ATACAMA, CHILE - OCTOBER 25: Huge pools of brine containing lithium carbonate and mounds of salt by-products stretch across a lithium mine in the Atacama Desert in Salar de Atacama, Chili on October 25, 2022. The Chemical and Mining Society of Chile (SQM) is expanding its mining operations in Salar de Atacama to meet the growing global demand for lithium carbonate, the main ingredient in battery production for electric vehicles. Chile is the world's second largest producer of lithium after Australia. Lucas Aguayo Araos / Anadolu Agency
Chile is része a latin-amerikai „lítiumháromszögnek”.
Fotó: Lucas Aguayo Araos / AFP

A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, egy idén hatályba lépett új német törvény előírja, hogy a vállalatok ellátási láncaiban magas szintű normákat tartsanak be. Latin-Amerika a lítium mellett gazdag vasban és rézben is.
Scholz szerint Németország azt is szeretné elérni, hogy a bányászat több munkahelyet teremtsen a forrásországokban. „Van ez a kifejezés – az extrakcionizmus –, hogy mindent csak úgy kitermelnek a földből. De nem jó dolog, ha csak ennyi történik” – fogalmazott Scholz. 

Hangsúlyozta, hogy nem csupán munkahelyeket teremt, de a szállítási költségeket is jócskán csökkenti, ha a kitermelt ásványkincseknek legalább megkezdik a feldolgozását a származási országban.

A kancellár latin-amerikai körútjának utolsó állomása Brazília, amellyel a Deutsche Welle összeállítása szerint több mint ezer német vállalat tart fenn üzleti kapcsolatokat, többek között a Mercedes-Benz, a Volkswagen és a ThyssenKrupp. Scholz ma találkozik Luiz Inacio da Silva elnökkel , aki hozzá hasonlóan szeretné véglegesíteni az és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A szerződés ugyan elvben már 2019-ben megszületett, de a nemzeti parlamentek még nem ratifikálták, többek között a magyar agrárkamara is ellenzi