Idén első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ikonikus csengője, amely a Chameleon Smart Home Nyrt. csütörtöki tőzsdére lépését jelezte a BÉT középvállalati platformján, az Xtenden.

Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home elnöke. Fotó: Soós Bertalan

Az okosotthon-rendszerek tervezésével, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó társaság összesen 28,29 millió darab, egyenként egy forint névértékű törzsrészvényével indult el a kereskedés csütörtök reggel a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán.

A Chameleon Smart Home 2017-ben jött létre, a társaság által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, ám a cég megoldásai már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek. A Chameleon 2022-ben egy felsőkategóriás lakásokat építő cég két torontói toronyházában alakította ki összesen három bemutató lakását.

A vállalat célja, hogy az újonnan épülő vagy felújításra váró épületek a legmodernebb épületüzemeltetési technológia segítségével biztonságossá, kényelmessé, energiatakarékossá és felhasználóbaráttá váljanak. 

A tőzsdére lépés fontos mérföldkő, mivel mostantól még többen velünk tarthatnak az építkezésben. Emellett az európai és a kanadai terjeszkedésünket is tovább folytatjuk, nagy erőkkel lépünk ki egy hatalmas piacra

– mondta Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home elnöke a tőzsdei bevezetés kapcsán.

Új cégek lepték el idén a pesti tőzsdét, ezekbe volt érdemes beszállni

A rendkívüli piaci hullámokkal tarkított idei évben 13 új cég debütált a Budapesti Értéktőzsdén. Ingatlanos, egészségügyi és technológiai vállalatok mellett bővült a zöldenergiában utazó cégek kínálata is. Néhány debütáló papírral nagyot szakíthattak a korai befektetők.

A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. A cég részvényeivel kora délutánig még nem kötöttek üzletet.

A tőzsdeüzemeltető reményei szerint az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.