Profit- és árbevételsoron is túlteljesítette az előzetes piaci várakozásokat a GlaxoSmithKline (GSK), amely az övsömör elleni vakcinája iránti erős keresletnek köszönhetően optimista eredménycélokkal fut neki az idei évnek.

November,20,,2020,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Medical November 20, 2020, Brazil. In this photo illustration the medical syringe (coronavirus vaccine) is seen with GlaxoSmithKline (GSK) company logo displayed on a screen in the background
Fotó: Shutterstock

A brit gyógyszeripari vállalat tisztított profitja ötödével, 1,6 milliárd fontra ugrott, ami részvényenként 25,8 pennys eredmény. Az elemzők 21,2 pennyt vártak a cégtől. A négy százalékkal, 7,4 milliárd fontra bővülő árbevétel mintegy 300 millióval lett jobb a szakértői konszenzusnál.

Az övsömör megelőzésére szolgáló Shingrix vakcina ebből 769 milliót hozott a december végén lezárt három hónapban, az elemzők ennél kisebb, 748 milliós hozzájárulásra számítottak a csúcskészítménytől.

A társaság közel három és félszeresére duzzasztotta a nyereségét 2022-ben, az elkönyvelt 14,9 milliárd fonthoz 10,1 milliárdot tett hozzá a Haleon nevű fogyasztói egészségügyi üzletág tavaly júliusi leválasztásából és tőzsdei bevezetéséből származó pénzügyi eredmény.

A csoportszintű forgalom 19 százalékkal, 29,3 milliárd fontra bővült 2022-ben, a Shingrix ennek bő tizedét szállította a német és a kínai piacon elért erős értékesítésnek köszönhetően. A készítmény eladása 72 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

Az erős tavalyi eredményszámok tükrében a menedzsment bizakodva tekint előre. A működési eredmény az idén 10-12 százalékkal emelkedhet a cégvezetés tervei alapján, a bevételek tekintetében pedig 6–8 százalék közötti bővülésre van kilátás, a Covid-vakcinák bárminemű hozzájárulása nélkül. A vállalat jelenleg 69 vakcinát és speciális gyógyszert fejleszt, ezek közül 18 a harmadik klinikai vizsgálati fázisban vagy a törzskönyvezési szakasznál jár.

Az eredményszámokra mérsékelt, félszázalékos ereszkedéssel reagált a GSK Londonban jegyzett részvényeinek árfolyama kedd délig.