A kiskereskedelmi forgalom januári váratlan felpattanása azt jelzi, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hiába hűti agresszív kamatemelésekkel a gazdaságot. Mégis gyorsul a növekedés. Erre utal, hogy tavaly decemberhez képest idén januárban 3 százalékkal bővültek a kiskereskedelmi költések az Egyesült Államokban. Ilyen felpattanásra 2021 tavasza óta nem volt példa. Emiatt egyre kevésbé sanszos az idei kamatvágás, márpedig az év eleji hathetes részvényralit éppen az emelkedő kamatpálya közeli laposodásában bízó befektetők vásárlásai hajtották. Úgy tűnik, a piac belefáradt a Fed elleni fogadásba.

financial concept of money close up shot of one hundred dollar bill and water drops
Fotó: Getty Images

A szerdai nyitóharang után

a széles piacot leképező S&P 500 0,6 százalékkal csúszott lejjebb, míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,5 százalékot szánkázott,

s a klasszikus Dow Jones is esett 0,6 százalékot.

Már a kedden közölt inflációs adatok is azt jelezték, hogy a vártnál lassabban hűl az amerikai gazdaság. Januárban 6,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árindex. Ami enyhébb a decemberi 6,5 százaléknál, de még mindig jóval meghaladja a Federal Reserve 2 százalékos inflációs célját.