Már heti 4000 autó gördül le a Tesla futószalagjairól a Berlin melletti Brandenburgban található üzemben – közölte a vállalat hétfőn. Az európai gigafactory eszerint az ütemtervhez képest három héttel korábban érte el a következő kitűzött termelési célt.

Tesla Officially Opens Gruenheide Gigafactory
Fotó: Christian Marquardt / Getty Images

A hírre a Tesla részvényei 1,9 százalékkal, 200,7 dollárra drágultak az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

Az új heti termelési szint mellett a Tesla németországi üzeme éves szinten várhatóan több mint 200 ezer járművet állít elő, miközben tervezett maximális végső kapacitása évi 500 ezer autó, ami heti szinten 10 ezer járműnek felel meg.

Összehasonlításképpen a sanghaji gyárban cége jelenleg heti 13 000 Model Y-t és heti 7000 Model 3-ast gyárt. 

A Tesla eredeti tervei szerint csak a március 13-i héten kellett volna a heti 4000-es szintet hoznia az új üzemnek, június végére pedig már több mint 5000 darabra kell felpörgetni a brandenburgi termelést.

Tavaly októberben érték el a heti 2000, decemberben pedig a heti 3000 darab autót.
A brandenburgi üzem tavaly márciusban kezdte meg a működését, de kezdetben lassan indult be. Egy májusi interjúban Musk a Tesla legújabb, németországi és texasi üzemeit gigantikus pénzégető kemencéknek nevezte a termelés növelésével járó kihívások miatt.

A németországi termelés felfuttatása lehetővé teszi a Tesla számára, hogy a sanghaji termelés nagyobb hányadát az Európán kívüli piacokra, többek között Thaiföldre irányítsa át, ahol nemrég indult el az értékesítés.

A Tesla Németországban megkezdte az akkumulátorok összeszerelését is, amelyeket hamarosan az üzemben gyártott járművekbe szerelnek be. A múlt héten ugyanakkor azt nyilatkozta Musk, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvényben foglaltak hatására az akkugyártást az Egyesült Államokban összpontosítja.

A Tesla árfolyama 6 hó
 


Az amerikai elektromosjármű-gyártó akkualkatrészek, például elektródák előállítására is készül, amelyek egy részét Brandenburgból küldik majd az Egyesült Államokba.

A Tesla várhatóan szerdán, a cég befektetői napján szolgáltat további részleteket stratégiájáról.

Lenyomta a Tesla a BMW-t, pedig az utóbbi még mindig a minőség szinonimája

Összességében csökkent a luxusmárkák értékesítése.