Négyszázalékos emelkedéssel nyugtázta a Banko Santander részvényárfolyama a legnagyobb spanyol hitelintézet kedden bejelentett új középtávú terveit, melyekben a részvényesi juttatásokra is nagyobb hangsúly kerül.

UK Daily Life 2022 ROMFORD, ENGLAND - OCTOBER 27: A general view of the Santander bank on South Street on October 27, 2022 in Romford, England. (Photo by John Keeble/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A piaci kapitalizáció alapján első számú spanyol bank frissített hároméves stratégiája 15–17 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést (ROTE) irányoz elő 2025-ig, ennek alsó sávját már az idei évben elérheti a nagybank, amely 2022-ben 13,27 százalékos profitabilitást ért el.

A következő három év során 40 millió új ügyfél megszerzését is célba veszik, és ha ez teljesül, 2025 végére már 200 millióan bankolhatnak a Santandernél. Ez éves szinten átlagosan 7-8 százalékos bevételnövekedést hozhat euróalapon.

Az eurózóna második legnagyobb pénzintézete szerint az európai és dél-amerikai kulcspiacok ügyfélszámának növekedése, valamint a magasabb kamatlábak következtében emelkedő bevételek elegendők lesznek az eredménycélok eléréséhez.

A Santander sokáig inkább az előbbi piacára fókuszált, a magasabb hitelkamatokból azonban az európai bankok is elkezdtek profitálni, a gazdasági bizonytalanság és a recessziós félelmek ellenére. Ennek következtében Európában is tetemes profitabilitásbeli javulásra számítanak, a jelenlegi 9,3-ről 15 százalékra hízó ROTE-nyereséggel (immateriális tételektől megtisztított tőkearányos megtérülés).

A Banco Santander árfolyama 2023-tól
 

A magasabb eredménycélokhoz bőkezűbb részvényesi juttatás is dukál, 2023 és 2025 között ugyanis 

teljes nyereségének 50 százalékát fordítja majd osztalékfizetésre és sajátrészvány-vásárlásra a társaság, szemben az eddigi 40 százalékos gyakorlattal.

A tavalyi javadalmazás részeként további 921 millió eurós részvényvásárlást tervez a nagybank, amivel az egész éves visszavásárlási program keretösszege 1,9 milliárd euróra emelkedik.

Az osztalékot 5,95 centtel srófolta feljebb az igazgatóság, a 2022-es eredmény után így közel ötödével nagyobb, papíronként 11,78 centes kifizetésre számíthatnak a részvényesek.