Hatalmas béremelést hajt végre Spanyolországban az Inditex ruházati vállalat – jelentették be a hétvége előtt a dél-európai ország legnagyobb szakszervezetei, a CCOO és az UGT.
 

Berlin Retail and Energy Ahead of German Inflation Data A shopper with a Zara branded shopping bag in Berlin, Germany, on Saturday, Feb. 4, 2023. Traders will be looking to key data on the German economy next week including Januarys preliminary inflation data and industrial production figures. Photographer: Jacobia Dahm/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

A csoport, melyhez olyan márkák tartoznak, mint a Zara, a Bershka, a Massimo Dutti és nem utolsósorban a Pull & Bear, átlagosan 20 százalékkal emeli a fizetéseket, ám Spanyolország azon területein, ahol eddig a bérek elmaradtak az átlagtól, az emelés akár a 40 százalékot is elérheti.

A bolti eladók mostantól minimum havi 1500 eurót vihetnek haza, míg a magasabb állást betöltők fizetésének el kell érnie a havi 2041 eurót

 – tette hozzá a CCOO.

A két szakszervezet szerint az Inditex arra is kötelezettséget vállalt, hogy a következő három évben az mértékében folytatja a bérek emelését.

A spanyol 12 havi infláció egyébként januárra 5,8 százalékra nőtt a decemberi 5,5 százalékról, meghaladva a Reuters elemzői konszenzusának 4,7 százalékos várakozását.

Az Inditex üzleteiben dolgozók több mint felét képviselő szakszervezetek már novemberben megállapodtak a cégcsoport vezetésével, hogy idén februárban egy ezereurós egyszeri kifizetésben részesül minden Spanyolországban foglalkoztatott bolti eladó, aki teljes munkaidőben dolgozik.

Most pedig abban is megegyeztek, hogy jövőre is ugyanekkora bónusz jár nekik.

Az Inditex 177 országban 165 ezer embert foglalkoztat, és az összes alkalmazott nagyjából egyharmada dolgozik Spanyolországban. A munkavállalók 86 százaléka a csoport 6477 üzletének valamelyikében kapott állást, a többségük nő.

Az Inditex részvényeinek értéke péntek délelőtt 2,8 százalékkal, 28,2 euróra estek Madridban.

Az Inditex árfolyama 6 hónapos
 

 

Bejött az áremelés a Zara tulajdonosának, további drágulás jöhet

Az Inditex spanyol divatipari óriás profitja a negyedével, a forgalma pedig az ötödével ugrott meg kilenc hónap alatt.