Nem sok pozitívum mondható el a francia Ionos tárhely- és webhostingszolgáltató szerdai tőzsdei debütálásáról. A német United Internet önálló útjára indított leányvállalatának részvényárfolyama az első kereskedési napon máris a 18,50 eurós kibocsátási ára alá bukott, s ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy már a részvényeket is az ajánlati sáv aljára kellett beárazniuk a mérsékelt befektetői érdeklődés miatt, akkor még rosszabbul fest a kép. 

Stuttgart,,Germany,-,01-21-2023:,Person,Holding,Smartphone,With,Logo,Of Stuttgart, Germany - 01-21-2023: Person holding smartphone with logo of German web hosting company Ionos SE on screen in front of website. Focus on phone display. Unmodified photo.
Az Ionos beragadt a startnál, a frankfurti tőzsdén a kibocsátási ára alatt kereskedtek vele a nyitónapon.
Fotó: T. Schneider

A Magyarországon is internetes szolgáltatásokat nyújtó Ionos részvénye szerda délben már csak 18,10 eurót ért, miközben az európai irányadó topvállalati index, a Stoxx 600-as 0,9 százalékkal emelkedett, tehát a hangulatingadozásra sem lehet fogni a beragadt startot. Az Ionos az elsődleges részvénykibocsátásból 389 millió eurót azért így is összeszedett, 

piaci értéke elérte a 2,6 milliárd eurót, noha az anyavállalatnál ennek a duplájában reménykedtek. 

Az elsősorban az európai és észak-amerikai kis- és középvállalatok tárhelyigényeinek kiszolgálására fókuszáló Ionos újabban a „felhőben” is egyre aktívabb, ám a kategóriájában meglehetősen erős konkurensekkel kell megküzdenie. Például a francia OVH Groupe-pal vagy a New York-i tőzsdén jegyzett DigitalOceannal. 

 

Az OVH 2021 októberében Párizsban ment tőzsdére, az akkori 20,7 eurós árfolyama azóta ugyancsak lejtőre került, 15 euró környékén adják-veszik a papírjait. A DigitalOcean is hasonló ívet írt le: a 2021. márciusi amerikai startnál még 42 dollárt érő részvény egy rövid szökkenés után mára 30 dollárig szánkázott. 

Mindkét esetben a technológiai szektor növekedési esélyeinek negatív befektetői megítélése és az ennek kapcsán kibontakozott masszív eladási hullám okolható elsősorban a lejtmenetért. Az Ionos annyiban könnyebb helyzetben van, hogy 

a befektetők már az IPO-nál ítéletet hirdettek fölötte azzal, hogy az ajánlati sáv alsó végére nyomták le az árát, 

úgyhogy innen már akkora meglepetés nem érheti a cégben fantáziát és profitot látó befektetőket.

A hűvös fogadtatást azonban bővebb kontextusban is értelmezni kell, erre a kibocsátásra ugyanis kiemelten figyelt a piac, az elemzők úgy vélik, ez megadja az alaphangot a frankfurti börze idei IPO-jaihoz.

Porsche AG All-Electric Taycan Sportscar Production Ahead of IPO
Employees check all-electric Porsche Taycan luxury automobiles in a light tunnel on the production line at the Porsche AG factory in Stuttgart, Germany, on Monday, Sept. 26, 2022. Volkswagen AG is likely to price the 9.4 billion-euro ($9.1 billion) initial public offering of sports-car maker Porsche AG at the top end of an initial range, demonstrating the depth of demand for its share sale. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
A Porsche AG valódi sikertörténetet ír szeptember óta a frankfurti tőzsdén.
Fotó: Getty Images

Patrick Basiewicz, a Finncap brókerház elemzője meglepődve látta, hogy a piac által „helyére tett” Ionos már az első kereskedési napon lefelé veszi az irányt, s mint a Bloombergnek elmondta, ha a részvény nem tud biztató startot venni, az a további frankfurti IPO-kra is negatív hatással lehet.

A tavalyi évadot a Porsche szeptemberi IPO-ja aranyozta be, a luxussportautó-gyártó részvényei az ajánlati sáv felső határán, 82,5 eurón keltek el, 19,5 milliárd eurós bevételhez juttatva anyacégét, a Volkswagen csoportot. 

A Porschéból nem lett „Poorsche”, a vállalat tavalyi Európa-bajnok IPO-ja valódi sikertörténet: 

ma a részvényei 38 százalékkal érnek többet, 114 eurón kereskednek a papírjaikkal. Ez azonban üdítő kivételnek számított a tavaly globális méretekben a felére zuhant kibocsátási aktivitás közepette. A 2022-es mérleg 1780 IPO volt, melyek keretében az előző évinél 61 százalékkal kevesebb, összesen 175,9 milliárd dollárt sikerült az érintetteknek bevonniuk a tőkepiacról.