Még hónapokig folytatódhat az adósságplafon-játszma Biden elnök és a republikánusok között, ahol mindkét fél arra vár, hogy a másik rántsa félre előbb a kormányt. Miután mindenki hosszú kötélhúzásra számít, immár azt találgatják, meddig lehet húzni halogatni a szövetségi költségvetés adósságplafonjának felemelését. A kongresszusi költségvetési hivatal (CBO) szerdán tette közzé becslését, amely szerint az Egyesült Államok valamikor július és szeptember között válhat képtelenné arra, hogy időben kifizesse az összes számláját. Így a törvényhozóknak még bőven van idejük egyezségre jutni.

Kongresszus
Fotó: NurPhoto / AFP / akub Porzycki

Az amerikai pénzügyminisztérium a 31 400 milliárd dolláros korlát januári elérése óta

speciális számviteli manőverekkel biztosítja, hogy a kormány fizetni tudja a kötvényeseket és a nyugdíjasokat.

A CBO becslése azért ölel fel három hónapos időszakot, mert a rendkívüli intézkedések módosíthatják a bevételek és kifizetések rendjét.

A tárgyalások azt követően jutottak zsákutcába, hogy 

a republikánusok a közelmúltban átvették a képviselőház irányítását,

s azt követelik, hogy az adósságkorlát emeléséről szóló megállapodást kiadáscsökkentések kísérjék. Ám a Fehér Ház és a demokraták elutasították ezt a lehetőséget, azzal érvelve, hogy a törvényhozóknak feltétel nélkül meg kell emelniük az adósságkorlátot.

A pénzügyminisztérium közölte, hogy a rendkívüli intézkedései legalább június elejéig tartanak. A potenciális nem teljesítés konkrét időzítése számos tényezőtől függ, beleértve a beérkező adóbevételeket is. A Pénzügyminisztérium arra is törekszik, hogy a törvényhozókat cselekvésre ösztönözze.