Joe Biden elnök arra számít, hogy elsőként a képviselőház republikánus többsége veszíti el a bátorságát, amint a fizetésképtelenség fenyegető rémével szembesül, és végül engedni fog az adósságplafon emelésének kérdésében. Az Egyesült Államok csütörtökön érte el a 31 400 milliárd dolláros hitellimitet. Janet Yellen pénzügyminiszter levélben tudatta a kongresszusi vezetőkkel, hogy kénytelen „rendkívüli eszközökhöz” nyúlni a fizetésképtelenség elkerülése érdekében. 

US Treasury Secretary Janet Yellen tours the Bureau of Engraving and Printing Western Currency Facility on December 8, 2022 in Fort Worth, Texas. - The US dollar will bear two women's signatures for the first time, belonging to Treasury Secretary Janet Yellen and Treasurer Lynn Malerba, officials said Thursday as they unveiled the banknotes. (Photo by Andy JACOBSOHN / AFP)
Janet Yellen rendkívüli intézkedések meghozatalára kényszerült az adósságplafon elérése miatt.
Fotó: Andy Jacobsohn

Yellen szerint az „adósságkibocsátás felfüggesztésének időszaka” június 5-ig tart, addig a kincstár felfüggesztette a közszolgálati alkalmazottak nyugdíjalapjába, a rokkantsági alapba és a nyugdíjas postai alkalmazottak egészségügyi alapjába történő befektetéseket. Bár nem határoztak meg konkrét dátumot a megállapodás elérésére, megfigyelők arra számítanak, hogy az érdekelt felek ismét az utolsó pillanatig kivárnak. 

Vezető kongresszusi republikánusok maguk is elismerték a múltban, hogy a fizetésképtelenség gazdasági összeomláshoz, több millió munkahely elvesztéséhez és a nyugdíj-megtakarítások elértéktelenedéséhez vezet. De a keményvonalas Trump-párti republikánusok most éppen ezt a kimenetelt támogatják

– idézte a Reuters Andrew Bates fehér házi szóvivőt.
A republikánusok a kormányzati kiadási programok lefaragását követelik az adósságplafon megemeléséért cserébe. Bár Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke nem jelölt meg sem konkrét összegeket, sem pedig konkrét programokat, a The Hill emlékeztetett, hogy McCarthy az utóbbi napokban jelezte: támogatná a védelmi költségvetés csökkentését is, ami meglepő egy republikánus politikus esetében. 

A Fox Newsnak kérdésre válaszolva McCarthy azt mondta, hogy a védelmi kiadások befagyasztásával 2022-es szinten 75 milliárd dollárt lehetne megspórolni.

A képviselők republikánus elnöke, Kevin McCarthy csak a kiadások csökkentését követeli a megegyezésért.
Fotó: Saul Loeb / AFP

Az adósságplafonról folytatott éles vita egyébként egyes stratégák szerint akár segíthet is Bidennek, aki várhatóan februárban jelenti majd be, hogy versenybe száll a második elnöki terminusért. Az újraválasztási kampány középpontjába a sziklaszilárd munkaerőpiacot, a lassuló inflációt és a „szélsőséges” republikánusok jelentette fenyegetést állítja majd, így 

kapóra jöhet Bidennek, hogy az adósságplafonról folytatott tárgyalásokban ő mutatkozhat a „felelősségteljes felnőttnek” azokkal szemben, akik készek a saját politikai érdekeik kedvéért romba dönteni a világ legnagyobb gazdaságát. 

A Reuters értesülése szerint a demokraták ezt a témát még akkor is használni fogják a 2024-es választási kampányban, ha mindenki meglepetésére sikerülne gyorsan egyezségre jutni az adósságplafonról. A Fehér Ház azt is kampánytémává teheti, hogy a republikánusok homályos tervei szerint egyes szövetségi kiadásokat előnyben részesítenének másokkal szemben. Biden az ilyesmit javasló törvényhozókat egyszerűen csak „pénzügyi idiótáknak” nevezte.

Az amerikai adósságplafon alakulása
 

Szakértők egyetértenek abban, hogy az adósságplafon emelésének elmaradása gazdasági és pénzügyi szempontból is abszolút katasztrófa lenne. 

Bár ez jelenti a legközvetlenebb pénzügyi fenyegetést a gazdaság és a piacok számára 2023-ban, kárt okozhatna az is, ha továbbra is teljesen elhanyagolnák a hiányt, vagy ha nagyon jelentős költségvetési szigorítást szabadítanának rá egy olyan gazdaságra, amely rákapott a monetáris és költségvetési ösztönzők drogjára

– hangsúlyozta David Kelly, a JPMorgan Chase vezető globális stratégája.
A gazdaság pedig máris küldözgeti a figyelmeztető jeleket. A kiskereskedelmi forgalom decemberben esett vissza a legnagyobb mértékben tavaly, ami arra utal, hogy lassul a fogyasztás által vezérelt amerikai gazdaság növekedése. A gyáripari termelés szintén közel két év legnagyobb visszaesését könyvelhette el az elmúlt hónapban, holott ez fontos mutató Biden számára, akinek az amerikai feldolgozóipar újraélesztése az egyik legfőbb célja.