A továbbra is erős mobiladat-keresletnek és a szélessávú forgalom növekedésének köszönhetően a Magyar Telekom bevételei az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal, 199,2 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében.

Fotó: KALLUS GYORGY

A bruttó fedezet a bevételi trendnek megfelelően erőteljesen, 8,9 százalékkal javult.

A lízing utáni EBITDA AL ugyanakkor 4,9 százalékkal, 55,7 milliárd forintra csökkent, mivel a távközlési pótadó és az egyéb költségekre helyezkedő inflációs nyomás kedvezőtlen hatása meghaladta a bruttó fedezet javulását.

A nettó eredmény – az elemzői konszenzusnak megfelelően – 9,9 százalékkal esett vissza, és mindössze 16,9 milliárd forint volt, elsősorban az alacsonyabb EBITDA és a nettó pénzügyi eredmény romlása miatt.

A Capex AL – spektrumdíjak nélkül – 126,7 milliárd forintra emelkedett 2022-ben, ami a menedzsment szerint a mobilhálózat-fejlesztés terén hazánkban és Észak-Macedóniában elért erőteljes előrelépés, a magyarországi optikai kapcsolatok kiépítéshez és telepítéshez kapcsolódó magasabb kiadások, valamint az Észak-Macedóniában átmenetileg magasabb TV-tartalom aktiválási költségek eredménye volt.

A spektrumdíjak nélkül számított szabad cash flow éves szinten 50,9 milliárd forintra zsugorodott 2022-ben, mivel a magasabb beruházási kifizetések és a negyedik negyedévben befizetett távközlési pótadó lerontotta az eredmények kedvező hatását.

Az igazgatóság a 2022-es üzleti év után 29,46 milliárd forint kifizetését javasolja elfogadásra a társaság közgyűlésének továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű visszavásárlását tűzte ki célul, ami maximálisan 44,06 milliárd forint részvényesi javadalmazást eredményez.

A mobiladat és gigabit szélessáv iránti keresletnek köszönhetően megőriztük erős kereskedelmi eredményünket 2022-ben. Év végére 1,2 milliónál is több ügyfelünk kapcsolódott gigabit-képes technológiával vezetékes hálózatunkhoz. Tovább erősödött piaci pozíciónk, a bevételeink 7,8 százalékkal emelkedtek 2022-ben.

– összegezte a cég tavalyi teljesítményét Rékasi Tibor vezérigazgató.

A Magyar Telekom árfolyama 6 hó
 

Éves szinten a távközlési szolgáltató árbevétele 7,8 százalékkal, 747 milliárd forintra, nettó profitja pedig 6,7 százalékkal, 63 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Telekom publikus célkitűzései az idei évre bevétel- és EBITDA-ágon 5–10 százalékos, nettónyereség-soron pedig mérsékelt növekedést irányoznak elő. A szabad cash flowt a cégvezetés 60 milliárd forintra várja.

Mint ismert, a Magyar Telekom szolgáltatásai díjait márciustól az mértékéhez kötötten indexálja.

Rakétaként lőhetnek ki a Magyar Telekom részvényei

Új pályára helyezte a céget a díjindexálás bevezetése.