A decemberi bevásárlást követően, januárban ismét csökkentették kínai kötvényállományukat a külföldi befektetők, mivel a javuló kockázati étvágy a részvénypiacra terelte a tőkét – közölte a hét végén a központi bank sanghaji irodája.

jüan
Fotó: Shuttterstock

A kínai bankközi piacon forgalmazott, jüanban denominált kötvények külföldi kézben lévő állománya január végén 3280 milliárd jüan, azaz 477,7 milliárd dollár volt, szemben a december végi 3390 milliárd jüannal – tették hozzá.

A decemberi emelkedést megelőzően a külföldi befektetők kötvényállománya zsinórban tíz hónapon át mérséklődött, 2022-ben összesen 610 milliárd jüan értékben adtak el kínai kötvényeket.

Az amerikai jegybank erőteljes kamatemelései nyomán erősödő dollár, a jüan gyengesége és a koronavírus okozta zavarok voltak a legfontosabb tényezők, amelyek tavaly elriasztották a külföldi tőkét a kínai kötvénypiacról.

Miután azonban Peking év végén váratlanul felhagyott szigorú zéró-Covid-politikájával, és újra a növekedés támogatása került az előtérbe, felcsillant a remény a gazdasági fellendülésre. A sanghaji tőzsdén az újranyitás híre váltotta ki a ralit, 

a külföldi befektetők a múlt hónapban 27,7 milliárd dollár rekordösszegért vásároltak kínai részvényeket, ami Peking szerint az eddigi legmagasabb havi beáramlás.

Cosmo Zhang, a svájci Vontobel Bank elemzője azonban nem számít rá, hogy a kínai államkötvények piacára irányuló külföldi tőkebeáramlás úgy megugrana, mint két-három évvel ezelőtt, mivel 

a Fed monetáris szigorítása csökkenti a kínai állampapírok vonzerejét.

Emellett az idei sem ígérkezik biztatónak, így a folyó fizetési mérleg többlete zsugorodhat. Mindez kedvezőtlenül érinti a jüan árfolyamát a dollárral szemben – mutatott rá Zhang.

Kína idén rekordmennyiségű nyersolajat fog importálni

A behozatal gyorsulása két tényezővel magyarázható.