Kína az idén minden eddiginél több nyersolajat fog vásárolni, naponta akár 11,8 millió hordót is importálhat. Mindez megfordítja az előző két év csökkenését és meghaladja a 2020-as rekordot: Peking akkor 10,8 millió hordót hozatott be naponta négy iparági tanácsadó cég, a Wood Mackenzie, az FGE, az Energy Aspects és az S&P Global Commodity Insight elemzői szerint.

engineer working on digital tablet with oil refinery engineer working on digital tablet with oil refinery
Fotó: Getty Images

A szakértők arra számítanak, hogy gázolaj és a petrolkémiai alapanyag, a nafta iránti kereslet lassabban nő majd, mivel a kínai feldolgozóipar és az ingatlanszektor fellendülése hosszabb időt vesz igénybe. Ezzel szemben a kerozinfogyasztás az év végén eléri a koronavírus-járvány előtti szint 90 százalékát, miközben az üzemanyagok, például a benzin iránti kereslet is felpörög – írja a Reuters.

Az gyorsulása a növekvő belföldi fogyasztással és a finomított termékek exportjával magyarázható.

Előbbi annak köszönhető, hogy kivezették a kínai gazdaság teljesítményét visszafogó zéró-Covid-politikát, így az emberek várhatóan többet fognak utazni és fogyasztani, ami növeli az energiahordozók iránti keresletet. Utóbbi pedig azzal magyarázható, hogy az olcsón vásárolt orosz nyersolajat feldolgozva továbbszállítják.

Elemzők szerint a finomítókat arra ösztönzik, hogy teljes kapacitással működjenek, így kielégítve a megnövekedő igényeket. Ennek érdekében több új finomító elkészült, illetve építés alatt van. Két új létesítmény – a PetroChina Guangdong Petrochemical és a Jiangsu Shenghong Petrochemical, amelyek együttes kapacitása 520 ezer hordó/nap – várhatóan a következő hónapokban kezdik meg a működését. Egy harmadik, a Shandong Yulong Petrochemical által épülő és 400 ezer hordó/nap kapacitású üzem pedig az év végén.

Akad hátráltató tényező is, például a világgazdaság lassulása csökkentheti a kínai exportot is.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a távol-keleti országba tavaly 508,28 millió tonna, vagyis napi 10,17 millió hordó olaj érkezett, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb a 2021-es évnél. Azonban a nyersanyag behozatala októbertől elkezdett magára találni. Az ázsiai ország Oroszországtól, Angolától és a Közel-Keletről (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Irak) szerzi be az olajat, de titokban Iránból is érkeznek szállítmányok.

A Fitch megemelte a kínai növekedési kilátásokat

A Fitch a korábbi 4,3-ről 5 százalékra emelte a 2023-as kínai növekedési kilátásokra adott előrejelzését. A nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint a koronavírus-járvány megfékezésére fenntartott zéró tolerancia politikájának decemberi megszüntetése után gyorsabban talpra áll a világ második legnagyobb gazdasága. A fellendülést elsősorban a fogyasztás hajtja majd, de több más fontos mutató is javult a közelmúltban, bár még mindig a járvány előtti szint alatt van.