Az OTP Bank hétfőn bejelentette, hogy közte, valamint az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok és az EBRD között február 6-án megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása, ezzel a Nova KBM és leányvállalatának százszázalékos részesedése – valamennyi szükséges hatósági engedély beszerzését követően – az OTP Bank tulajdonába került. 

A vásárlás az OTP csoport történetének legjelentősebb akvizíciója. A Nova KBM a 2022. szeptemberi adatok szerint az összes eszközállományt tekintve 20,7 százalékos piaci részesedésével és 2022 végén több mint 1 500 alkalmazottjával Szlovénia második legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció lezárásával az OTP-nek pro forma 30 százalék körüli részesedése lett a szlovén bankpiacon.

A két szlovén leánybank, a 2019-ben megvásárolt SKB Bank, valamint a Nova KBM integrációja várhatóan 2024-ben zárul le.  

A sikeres tranzakciózárás nemcsak hosszú távú elköteleződésünket erősíti Szlovénia mellett, hanem azt is jelzi, hogy az OTP csoport stabil, tőkeerős, kiemelkedő likviditással rendelkezik, és a menedzsment elkötelezett a regionális jelenlét erősítésében

 – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.