A BDPST csoporthoz tartozó Merkport Zrt. vette meg a Wáberer György érdekeltségét képező High Yield Zrt.-től a Waberer’s International részvényeinek 22,88 százalékos részvénycsomagját, ezzel a tőzsdei cégben 49,64 százalékra növelve befolyását.

20220517 Maglód Hello Parks logisztikai központFutureal
Fotó: Kallus György / VG

A tranzakció a szükséges engedélyek – ideértve különösen a Wáberer Hungária Biztosító feletti tulajdonosi arányváltozáshoz kapcsolódó biztosításfelügyeleti engedélyt – megszerzését követően lép hatályba.

A BDPST Group hosszú távon elkötelezett tőkebefektetőként lépett a logisztikai szektorba 2022 júliusában, és vásárolt – több lépésben – részesedést a Magyarország piacvezető szállítmányozó vállalataként ismert Waberer’s Internationalben – közölte a vevő.

Piaci részesedése, gépjárműállománya és szakembergárdája egyaránt kiváló alapokat kínál a Waberer’s csoportnak ahhoz, hogy a logisztikai szektorban az elkövetkező évtizedet meghatározó változások élére álljon Európában. Az elmúlt időszak eredményei pedig meggyőztek minket arról, hogy érdemes további befektetést eszközölnünk a társaságban, amely optimális adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy üzleti és környezeti fenntarthatósági feltételeket egyidejűleg teljesítve növelje tovább piaci részesedését

– emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

Wáberer György társaival együtt 1994-ben privatizálta az 1948-ban alapított legnagyobb hazai szállítmányozási vállalatot, a Volán Tefut, amelyből 2002-re Közép-Európa legnagyobb szállítmányozási és logisztikai szolgáltatóját hozta létre.

Az alapító először 2016-ban szállt ki a cégből, egyidejűleg lemondva a társaságban betöltött összes tisztségéről is. A nagy visszatérésre 2021-ben került sor, amikor a High Yielden keresztül újra a cég nagyrészvényesévé vált az alapító, miközben a cég igazgatóságába is bekerült.

Új többség diktálhat a Waberer’sben

A cég részvényeire ajánlatot tevő két cég, az MHB Optimum és a High Yield együttes szavazati jogi aránya átlépte az 50 százalékot.