Közel 12 százalékot zuhant a Nokian Tyres a helsinki tőzsdén, miután a finn gumiabroncsgyártó üzemi veszteséget jelentett, mert a személygépkocsikhoz gyártott gumiabroncs-kínálata meredeken zuhant az oroszországi termelés kiesésével. Ennek a terméknek a 80 százalékát az orosz üzem gyártotta, melyet októberben értékesítettek az ukrajnai orosz invázió miatt.

Automobile Tire Manufacture At The Nokian Renkaat Oyj Plant As Tyres Head For Export
Fotó: Bloomberg

„Az idei év első fele megterhelő lesz, mert kínálathiányosak vagyunk, de arra számítunk, hogy a második fél évtől újra felfut a termelés” – mondta Jukka Moisio vezérigazgató.

A Nokian 13,5 millió eurós (14,5 millió dolláros) üzemi veszteséget jelentett a tavalyi negyedik negyedévben, míg egy évvel korábban 53 milliós nyereséget riportáltak. Az elemzői konszenzus 22,1 milliós profit volt.  

A negyedéves számok 27 millió eurónyi egyszeri költséget tartalmaztak. Ebből 16 millió euró volt az oroszországi kilépés, 6,8 millió euró az Egyesült Államokban egy gyárberuházás, és 4,2 millió eurót tettek ki egyéb értékvesztések és leírások. A nettó árbevétel éves alapon 19,8 százalékkal, 411,3 millió euróra esett vissza. 

A Nokian az idei évben 1,3 és 1,5 milliárd euró közötti nettó árbevételre számít, 6-8 százalékos üzemi haszonkulcs mellett.

A társaság tavaly novemberben közölte, hogy 650 millió eurót tervez beruházni egy új romániai személygépkocsi-gumiabroncsot készítő gyárba, hogy pótolja az oroszországi üzem kiesését, amelyet 400 millió euróért adott el a helyi Tatnyefty olajcégnek. Ám az ügylet még nem zárult le. A kínai Qingdao Sentury Tire alvállalkozóként gyárt gumiabroncsot a Nokiannak, hogy pótolja az oroszországi kieső termelés egy részét – közölte a finn cég még decemberben.