Az ARK Innovation ETF-alap (ARKK) sokkal bőkezűbben részesíti a befektetőket a hosszú távú innováció áldásaiból annál, mint ha a technológiai részvények első számú tengerentúli indexét, a Nasdaq 100-at követnék – mondta a Bloomberg TV-nek pénteken Cathie Wood, az alapot működtető ARK Investment Management alapító-vezérigazgatója. Hiszen amíg az ARKK 42 százalékkal erősödött idén, a legjobb technológiai részvényekből összeválogatott Nasdaq 100 kénytelen volt fele ekkora ralival megelégedni.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A hírügynökség persze hozzáteszi, hogy az álomszerű év eleji derbi dacára az alap még mindig 70 százalékos mínuszban van két évvel ezelőtti csúcsához mérten, ami a Nasdaq 100 veszteségének nagyjából a tízszerese.

Ötéves távon pedig az ARKK összesen 12 százalékos hozamot termelt, míg a válogatott technológiai index 89 százalékot hozott össze.

A merész állításairól ismert Wood azonban nem cáfolt rá magára, és kijelentette, hogy 

az ARKK az új Nasdaq 100.

Ezután megismételte egyik legvadabb korábbi kijelentését is, hogy tudniillik szerinte 

a következő évtizedben a bitcoin egységenkénti értéke meghaladja az egymillió dollárt.

A Nasdaq 100-as listán egyébként januárban a legnagyobb gigászok szerepeltek a legjobban, köztük az Amazon és a Tesla, február elején pedig felzárkózott hozzájuk a csütörtökön 23 százalékkal erősödő Meta Platforms is.

Az ARK Innovation ETF szintén főként a Teslára tesz, az alap többi nagy pozícióját pedig olyan kisebb vállalatokban építette ki, mint a Zoom vagy éppen a rákvizsgálati műszereket gyártó Exact Sciences.

 

Nem kerülte meg a múlt évi vesszőfutását érintő kérdéseket sem a Wall Street egyik legismertebb befektetője. Elmondta, hogy bár a kamatlábak gyors emelkedése miatt 2022 borzalmas év volt, mivel a befektetők kiszórták a növekedési papírokat, de eközben sokan csoportosították át befektetéseiket a Nasdaqról az ARKK-ba, 

aminek következtében 1,3 milliárd áramlott be.

Mégpedig annak ellenére, hogy az alap tavaly – az eddigi legrosszabb éves teljesítményét mutató – 67 százalékos értékvesztést szenvedett.

Az innováció volt az egyik legnagyobb áldozata a tavalyi masszív kamatemeléseknek. Ezt minden alkalommal éreztük, ahányszor csak Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke megszólalt

– mondta, hozzátéve, hogy a zuhanást tulajdonképpen az emelkedő kamatszinttől való „eltúlzott” félelem okozta. Attól rettegtek a befektetők, hogy a magasabb az 1970-es évekhez hasonlóan beágyazódik a gazdaságba. Most már azonban Cathie Wood nem lepődne meg, ha az amerikai jegybank valamikor 2023-ban a kamatcsökkentés eszközéhez nyúlna.

Körbejárt a Wall Streeten egy szép nagy kosárral Cathie Wood

A keddi zuhanás utáni áron már bejött neki a felhozatal.