Csalódáskeltő vállalati eredményeket hozott eddig a negyedik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon, az S&P 500-as indexet alkotó 500 cég közül eddig 344 számolt be pénzügyi mutatóiról, és a Refinitiv adatai szerint a cégek összesített nettó profitja 2,8 százalékkal csökkent 2021 azonos időszakához mérten.

Stock Markets Open After Losing Ground On Thursday
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Az elemzők többsége nem vár javulást a következő periódusokra sem, szerintük 

az S&P 500-as cégek profitja 3,7 százalékkal csökkenhet éves bázison az első és 3,1 százalékkal a második negyedévben.

Ha ezek közül csak az első negyedéves prognózis is bejön, akkor beköszönt az úgynevezett technikai nyereségrecesszió, hiszen egymást követően két-három hónapos időszakban esik vissza az összesített vállalati profitszint.

Egyértelmű, hogy a 2023-as eredményromlás sokkal rosszabb lesz a szokásosnál

– értékelte az előrejelzéseket Jonathan Golub, a New York-i Credit Suisse Securities vezető amerikai részvénystratégája, aki arra is rámutatott, hogy a bevételek jól alakulnak, a nyereségrátával van a gond.

A zsugorodó profitok pedig – a Fed kamatemeléseivel társulva – tovább fokozhatják a befektetők aggodalmát, hogy valószínűleg a részvénypiac év eleji ralija sem bizonyul tartósnak.

A fordulat jeleit egyesek már látni is vélik, az S&P 500 a múlt héten december közepe óta a legnagyobb heti csökkenést szenvedte el, bár az év eddigi részében még mindig 7 százalékos pluszban van.

Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a részvénypiacnak a közeljövőben a szigorú monetáris politika és a nyereségrecesszió által meghatározott pályán kell mozognia

– írta Michael Wilson, a Morgan Stanley elemzője.

 

Golub és más elemzők szerint a nyereségcsökkenésben a kamatemelések mellett a vállalati költségeket növelő munkaerőpiaci helyzet is ludas.

A januári amerikai foglalkoztatási jelentés is a munkahelyek számának gyorsuló növekedéséről és 53 és fél év óta a legalacsonyabb munkanélküliségi rátáról számolt be, ami ráadásul újabb kamatemelésekhez vezethet.

 

Szökik a pénz az amerikai részvényalapokból

Hiába raliznak a tengerentúli tőzsdék, egyre kevesebben veszik meg az emelkedést.