Az idei világgazdasági folyamatokat meghatározó három fő tényező közül kettőbben érdemi pozitív elmozdulások láthatók – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A,Woman,In,Formal,Clothes,Is,Going,Up,Over,Blue
Fotó: Shutterstock

Európában az energiaárak nagymértékben csökkentek – főleg a földgáz –, ezért úgy tűnik, az öreg kontinens elkerülheti a recessziót, Kínában pedig a zéró-Covid-politika hirtelen és átmenet nélküli eltörlése hozta előrébb a teljes újranyitást, így a növekedési várakozások is emelkedtek, aminek Európa lehet az egyik legnagyobb nyertese, jóllehet ez növeli az inflációs nyomást is.

Az Egyesült Államokban eközben ugyan még nem jött el a lazítás ideje, de a decemberi 50 bázispontra csökkentett emelési ütem után februárban 25 pontra csökkent.

A nyersanyagpiacokkal kapcsolatban az Amundi elemzői elmondták, hogy az energiaár csökkenését rövid távon az enyhe tél, és így a tározók vártnál magasabb töltöttségi szintje támogatja, hosszabb távon az LNG-terminálok gyors építése, illetve ezek sikere ideiglenes pótlása segíti. 

Ezzel szemben a kínai nyitás az olajár-emelkedés irányába hat, de ennek mértékét visszafogja, hogy az OPEC+ kitermelés csökkentésre irányuló kísérleti nem voltak eredményesek: Iránnal nem sikerült megállapodni erről, és az orosz olaj sem került ki a piacról – csak más vevőkhöz került.

A nyersanyagpiac másik sztárja a réz. Ennek most tapasztalható gyors áremelkedése elsősorban a kínai nyitásnak köszönhető, hiszen Kína használja fel a világ összes rézkeresletének 50 százalékát. Hosszú távon pozitívak a kilátások, elsősorban a készletek alacsony szintje és különösen az energiaátmenet során fellépő extra kereslet miatt.

Ami az aranyat illeti, a nemesfém árának csökkenése az amerikai reálhozamok csökkenésének és a dollár gyengülésének eredményeként év végén megállt. Amennyiben ezek a folyamatok tovább tartanak, tovább emelkedhet az arany is idén.

A magyar kötvénypiacon az MNB-nek a legnagyobb óvatosággal kell eljárnia a kamat csökkentésével, ugyanis egy esetleges kockázatkerülő hangulatban a bevethető eszköztára szűkebb a relatíve alacsonyabb devizatartalék miatt

– ezt már Aradi Ernő, az Amundi kötvényportfólió menedzsere mondta a sajtóbeszélgetésen. 

A szakember szerint a jegybanki kommunikáció alapján a kockázati környezet a közelmúltban már érezhetően javult egyes tényezőkben, mint például az EU-megállapodások, a folyó fizetési mérleg hiányával kapcsolatos kilátások javulása, amit a csökkenő energiaárak támogatnak, ellene hat viszont a Fed és EKB szigorító üzemmódja, illetve az elhúzódó orosz–ukrán háború, így egyelőre tartós javulásról még nem beszélhetünk.

Aradi Ernő úgy véli, hogy ha a kedvező kockázati megítélés – aminek elsődleges fokmérője lett a forint árfolyama – kitart, akkor akár már az első negyedévben is csökkenhet az egynapos szintje, de ez legfeljebb a nyári hónapokban érhet össze az alapkamat szintjével. 

Ennek megfelelően az Amundi elemzője a kötvényhozamok csökkenését, vagyis a kötvényárfolyamok emelkedését valószínűsíti minden lejáraton. Ezt a folyamatot kisebb kilengések tarkíthatják, de ezeket vásárlásra lesz érdemes kihasználni.

De nemcsak Magyarországon, hanem a fejelt piacokon is érdemes a kötvényekre figyelni, mert a kialakult hozamszintek – legalább hosszú távon – már reálhozamot is nyújtanak. Elsősorban az európai befektetési kategóriájú vállalati papírok piacán vannak kedvező lehetőségek: az Amundi Institute értékelése alapján ez a kötvénypiac minden mérőszám alapján alulértékelt.

A részvénypiacokon az év elején optimizmus uralkodott miután valószínűvé vált, hogy a kínai nyitás, és az európai energiakrízis elmaradása megtámasztotta a piacokat. Csakhogy éppen a jobb európai gazdasági helyzet, és a beinduló kínai kereslet miatt a jövőbeni inflációra vonatkozó várakozások is nőhetnek, ami elnapolhatja a sokak által várt fordulatot a fejlett jegybankok monetáris politikájában 

– ezt már Kocsi János, az Amundi részvényportfolió menedzsere mondta a sajtóbeszélgetésen. 

Ezt a dilemmát tükrözi az elmúlt időszak részvénypiaci erősödése, majd annak megtorpanása, vagyis a sok jó hír itt egyszeriben rossz hírré válhat. Azt, hogy a két hatás eredője hogyan hat idén a részvénypiac egészére, egy ekkora rali után előre tekintve nem könnyű megmondani, ezért inkább a fenti folyamatokból profitáló iparágakból – például bankszektor, alapvető élelmiszerek, turizmus/szabadidő, egyes technológiai cégek, stb. – erős mérlegű és nem vészesen drága vállalatokat érdemes preferálni.

Kocsi János szerint az amerikai részvények esetében újabb rali indulhat. 

Azok a türelmes befektetők, akik nem rágják le a körmüket amiatt, hogy a Fed egy, vagy két, netán három negyedév múlva kezdi el lazábban tartani a gyeplőt, már nyugodtan építhetnek pozíciókat, különösen azokat a vállalatokat preferálva, amelyek a forgalom érdemi csökkenése nélkül képesek áthárítani a magasabb inflációt a fogyasztókra

– mondta az Amundi portfolió menedzsere.

A hazai részvénypiacra fordulva, Kocsi János szerint magyar különlegesség, hogy az összes magyar blue chip-et és néhány kispapírt is extraprofitadók sújtják. A szakértő szerint a vártnál jóval alacsonyabb földgázár és az egyre kevésbé borús hazai gazdasági kilátások valamelyest növelik annak az esélyét, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a különadók eredeti határidejét, vagy esetleg csökkenti azok kulcsait. 

Kockázatot jelenthet azonban itthon, hogy az esetlegesen mégis kieső EU-s pénzek, vagy bármilyen egyéb okok miatt tovább növekvő költségvetési hiány következtében újfent a magyar tőzsdei cégeken csattanhat az ostor. 

Ezeknek a kockázatoknak azonban jelentős részét fedezi a papírok nagyon alacsony árazottsága

– emelte ki Kocsi János.