Tavaly december közepétől múlt hétre érte el azt a relatíve kívánatos szintet a forint árfolyama az euróval szemben, amely már optimista kilátásokkal kecsegtet. A hazai fizetőeszköz tartja a külföldi devizákkal szemben a megszerzett erejét: egy euróért a devizapiacon 380 forint körüli összeget adnak, hétfő délelőtt pedig 378-379 forint köré is lecsúszott a közös európai deviza ára a magyar nemzeti devizával szemben. Majd ezen a szinten megmaradt délután is. 

forint
euro
Szerencsére az energetikai válsággal kapcsolatos túlzottan pesszimista várakozások nem jöttek be, így a devizapiac sem kavarodott fel nagyon.                                           Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Kérdés, így marad-e a forint pozíciója a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi kamatdöntése után is? S mit vár a szakember a következő hetektől, hónapoktól?

Megkeresésünkre Virovácz Péter, a magyarországi ING Bank vezető elemzője megjegyezte: a múlt év végén elkezdődött pozitív folyamatok nyomán egy kicsit még akár tovább is erősödhet a forint az euróval szemben, nyilván annak függvényében is, hogy mi történik kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésén. A szakértő szerint valószínűleg semmi érdemleges, ellenben az a tény üdvözlendő, hogy tavaly december közepén megkezdődött a befektetői bizalom javulása.

Ebben több tényező is közrejátszott: egyrészt az EU-s tárgyalásokon megindult egy kedvező folyamat, s bár még lehetnek gondok, a kilátások már sokkal jobbak, mint azt megelőzően. Másrészt „elmaradt a világvége” – fogalmazott Virovácz Péter –, az energetikai válsággal kapcsolatos túlzottan pesszimista várakozások nem jöttek be. Az európai gazdaság ellenálló maradt, Kína eltörölte vitatott zéró Covid politikáját, és a globális félelem alábbhagyott. A nagyon alulértékelt eszközökön a befektetők pedig hatalmasat nyertek.

Ugyancsak segítette a forint erősödését a jegybank monetáris politikája, a drasztikus 18 százalékos kamatszint stabilan védi a forintot a shortolásoktól. „Elképzelhető, hogy a jövőben gyakran 380 forint alá is benéz az közös európai valuta árfolyama. A Monetáris Tanács Virovácz Péter szerint egyelőre nem csökkenti a meghatározó kamatot, s könnyen elképzelhető, hogy a 380 forintos euró lesz még olcsóbb is, akár tartósabban 370-375-ös szintre is lecsúszhat a nyár közepére

Rövidesen (március 8-án) kiderül, hogy valóban bekövetkezett-e az inflációs fordulat az éve első hónapjában, és javult-e a folyó fizetési mérleg. Mindkettő tovább erősítheti a forintot – húzta alá Virovácz Péter. Az előre nem látható kockázatokat azonban nem szabad kihagyni a következő időszak folyamatainak értékeléséből. Például az újabb amerikai kamat emelést vagy Kína gazdasági folyamatainak alakulását és a Covid megfékezését.