Erősen zárta a tavalyi évet a Sanofi, a francia gyógyszergyártónak az elemzői várakozásokhoz is sikerült felnőnie a péntek reggel közzétett negyedik negyedéves eredményszámok alapján. Az idén mérsékelt bővülésre számít a vezetőség, a Dupixent nevű csúcskészítmény iránti erős keresletet ellensúlyozhatja a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerének lejáró szabadalmi védettsége.

Toronto,,Ontario,,Canada,-,February,14,,2021,:,A,Health Toronto, Ontario, Canada - February 14, 2021 : A health worker prepares to administer a shot of the French vaccine Sanofi. Name is blurry and vials containing Covid 19 vaccine.
Fotó: Golden Shrimp

A párizsi központú gyógyszeripari csoport forgalma hét százalékkal, 10,7 milliárd euróra bővült, a tisztított üzemi eredmény pedig bő ötödével, 2,7 milliárdra futott be, szűken meghaladva az elemzői konszenzust. 

Az október és december közötti időszakban ehhez negyedével megugró, 2,1 milliárdos adózott nyereség társult, ami egy részvényre vetítve 1,71 eurós eredmény (EPS).

A dinamikusan javuló teljesítményben nagy szerepe volt az asztmában és ekcémában szenvedők számára fejlesztett Dupixent 42 százalékkal felfutó eladásainak, a speciális termékszegmensben így 18 százalékos növekedést sikerült elérni. A csúcskészítmény 2,4 milliárd eurót hozott a konyhára, valamivel többet a piac által vártnál. Az általános gyógyszerészeti üzletág nyolcszázalékos bővülésről számolt be, a vakcinaeladások viszont 16 százalékkal estek vissza éves alapon.

Az év egészének mérlege hajszál híján 43 milliárd eurós bevétel – ez a 2021-esnél 14 százalékkal magasabb –, ami 26 százalékkal gyarapodó, 10,3 milliárdos nyereséggel párosult.

A Dupixent 8,29 milliárddal járult hozzá a teljes üzleti év forgalmához, 44 százalékos növekedést produkálva. Az idén újabb 20 százalékos bevételbővülésre számít vezető termékétől a menedzsment, így az eladások első alkalommal átléphetik a 10 milliárd eurót.

Az árfolyamhatástól tisztított egy részvényre jutó eredménybővülés üteme ugyanakkor jelentősen lassulhat, és legfeljebb ötszázalékos lehet 2023-ban. A csúcsgyógyszer teljesítményét ugyanis ellensúlyozhatja szklerózis multiplex tabletta (Aubagio) lejáró szabadalmi védettsége, illetve az abból eredő valószínűsíthető piacvesztés az olcsóbb riválisokkal szemben.  

A Sanofi árfolyama 2022. októbertől
 

A tavalyi 8,26 eurós EPS-eredményből 3,56 eurós osztalékra tett javaslatot az ebben a tekintetben korábban is bőkezű társaság igazgatósága, a részvényenkénti kifizetés ennek megfelelően hét százalékkal nő éves alapon.

A befektetők az osztalékemelés és az erős eredmény ellenére pesszimistán fogadták a visszafogott idei vezetőségi célokat, a részvényárfolyam négy százalékkal bukott alá péntek délelőtt.