A hazai járások között tízszeres különbség is lehet a 10 ezer főre jutó bankautomaták számában – tájékoztatott a Helix Consulting a legújabb interaktív térképe alapján hétfőn.

20190725 Apcfotó: Czímer Tamás - Település riport, atm bankautómata.
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A tanácsadó közleményében emlékeztetett arra, hogy épp a fenti egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat az ATM-hálózatuk sűrítésére.

Az interaktív térkép szerint az automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: 

előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra.

A másik véglet a putnoki, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen működik), de a rétságiban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4 – írták. Megjegyezték, hogy Budapest értéke 7,4, ám a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegy-automaták negyede, szám szerint 1225.

A regionális ellátottság különbségei akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

Egy ATM üzemeltetése veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, a helybérlet, a pénzszállítás, az áram, az internet és a karbantartás költségeit – mondta Hegedüs Tamás, a Helix Consulting Kft. lokációanalízissel és -optimalizációval foglalkozó Insight üzletágának vezetője. Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták az ATM-hálózatukat, és azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Hozzátette: előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló lokációanalitikai eszközökkel felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák, így téve nyereségessé a működést vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.

Fotó: Helix Consulting

Borítókép forrása: Kiss Annamarie /Hajdú-bihari Napló