A Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt néhány képviselője a jövő hónapban olyan tervet nyújt be, aminek értelmében betiltanák a dezinformációs kampányokra használt közösségi platformokat.

Tiktok,Logo,
Fotó: Shutterstock

Ha egy alkalmazást egy bizonyos ország egy bizonyos pártja szándékosan használja befolyásolásra, akkor meg kell fontolni az adott platform azonnali leállítását

 – jelentette ki Norihiro Nakajama a Reutersnek adott interjújában. Hozzátette: egyértelművé kell tenni, hogy a közösségi platformok elérése leállítható, így kordában lehet őket tartani. Szerinte ez azt jelenti, hogy például a TikTok elveszíti a szigetországban lévő 17 millió felhasználóját és nem fér hozzá a japán piachoz, amennyiben vét a szabályok ellen. A politikus hangsúlyozta, hogy a javaslat nem egyetlen platform ellen irányul, 

bár a szövegkörnyezet alapján egyértelműen a TikTokról van szó.

Legutóbb a francia kormány tiltotta meg több alkalmazás, köztük a TikTok videómegosztó applikáció telepítését és használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein. Több országban is hasonló intézkedésre került sor, például az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Kanadában és Hollandiában is megtiltották az államigazgatásban a hivatali informatikai eszközökön a TikTok használatát, valamint az Európai Bizottság is hozott intézkedést a cég ellen. Csehországban a képviselőház és a szenátus hivatali gépein nem lehet a platformot használni.

Az amerikai kongresszusban éppen egy olyan törvénytervezet kidolgozása folyik, amely felhatalmazást adhat Joe Biden elnöknek arra, hogy teljes körű tilalmat vessen ki az alkalmazásra az országban, míg a Kínával területi vitában álló India 2021-ben végleg és teljeskörűen betiltotta 59 kínai alkalmazás, köztük a TikTok használatát az országban.

A TikTok kritikusai szerint Peking arra kényszerítheti a platformot, hogy átadja a felhasználói adatokat és befolyásolja, hogy a nézők mit látnak az alkalmazásban. A vállalat erre azt válaszolta, hogy még soha nem kapott ilyen kérést, és ha kapna, megtagadná annak teljesítését. A Be Social ügyvezetője, Forgács Mariann a VG Podcastban arról beszélt, hogy a TikTokot szabályozni kell, de tiltani nem érdemes. Hozzátette: egy VPN-program segítségével pillanatok alatt megkerülhető bármilyen szigorú intézkedés.

Macskás videók akadályozzák a lőszergyártást

A norvég kormány és egy állami tulajdonú finn védelmi cég által birtokolt Nammo a Norvégia középső részén, Raufossban található üzemét szerette volna bővíteni a megnövekedett kereslet miatt, ám az áramszolgáltató közölte, hogy nincs tartalékkapacitás a térségben, azt ugyanis már lefoglalta az adatközpont, aminek egyik fő ügyfele éppen a TikTok.