Kongresszusi meghallgatással folytatódik a kínai ByteDance által üzemeltetett TikTok videómegosztó platform amerikai vesszőfutása. Korábban a Biden-adminisztráció felszólította a TikTok tulajdonosait, hogy adják el részvényeiket, különben az alkalmazás betiltását kockáztatják. Washington szerint a TikTok nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, de nem egyszerű betiltani egy népszerű közösségi oldalt, melynek csak az Egyesült Államokban 150 millió felhasználója van. Érdekes fordulat, hogy az amerikai törvényhozókat a keleti és a nyugati üzleti életben egyaránt elfogadott, szingapúri születésű Shou Zi Chew vezérigazgató próbálja majd meggyőzni arról, hogy a TikTok nem jelent kockázatot. A Reuters előzetese azzal próbálta elintézni a dolgot, hogy a TikTok-vezér mindent tagadni fog. Várhatóan arra építi a vállalat védekezését, hogy a kínai kommunista párt nem fér hozzá az amerikai felhasználók adataihoz. A The Wall Street Journal azonban ennél sokkal érdekesebb figurának tartja, s emlékeztet, hogy a Goldman Sachs egykori bankára ül le a törvényhozókkal. Vagyis korántsem lefutott a meccs.  

Key Speakers at the Day Two of the Bloomberg New Economy Forum Shou Zi Chew, chief executive officer of TikTok Inc., speaks during the Bloomberg New Economy Forum in Singapore, on Wednesday, Nov. 16, 2022. The New Economy Forum is being organized by Bloomberg Media Group, a division of Bloomberg LP, the parent company of Bloomberg News. Photographer: Bryan van der Beek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A kínai származású, szingapúri Chew 40 éves, 

Londonban és a Harvardon tanult, 

s a szingapúri hadsereg tartalékos tisztje. A felesége tajvani-amerikai. Nem véletlenül választotta őt a TikTok. Ideje nagy részét a cég szingapúri irodájában tölti, de gyakran utazik az Egyesült Államokba is. Középfokú szinten beszéli a mandarin nyelvet.

A bizottság republikánus hangadói azonban jelezték, Chew nem tud olyat mondani, ami megváltoztatná a véleményüket, s továbbra is országos TikTok-tilalommal fenyegetőznek.  A vezérigazgató előzetesen úgy nyilatkozott: 

a meghallgatás egy esély, hogy elmagyarázza, milyen adatvédelmi intézkedéseket tett a TikTok.

Nem lesz könnyű meggyőzni a törvényhozókat, mert mind a republikánusok, mind a demokraták tilalompártiak. 

A TikTok kritikusai szerint Kína arra kényszerítheti a platformot, hogy átadja az amerikai felhasználói adatokat, vagy befolyásolhatja, hogy a nézők mit látnak az alkalmazásban. A TikTok erre azt mondja: még soha nem kapott ilyen kérést, s ha kapna, megtagadná annak teljesítését.

Chew 2021 májusában foglalta el a posztját. Elődje az ex-Walt Disney-vezér Kevin Mayer volt, aki 

elhasználódott a Trump-adminisztrációval folytatott csatározásban.  

Chew még befektetési bankárként ismerte meg a ByteDance alapítóit 2012-ben, de a Xiaomi indulásánál is fontos szerepet játszott. 

Chew tökéletesen bikulturális

– mondta Hugo Barra, egy korábbi Xiaomi-vezető, hozzátéve: ő a legjobb választás, ha egy kínai cég globális vállalattá akar válni.

A TikTok több milliárd dolláros fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, hogy az alkalmazást elszigetelje a kínai tulajdonosoktól, ebben fontos partner az Oracle.