Beperelhetik Donald Trumpot olyan polgári perekben, amelyek célja, hogy felelősségre vonják a Capitolium elleni 2021. január 6-i támadásért – érvelt 32 oldalas bírósági beadványában az amerikai igazságügyi minisztérium. Egyúttal arra szólította fel a három bíróból álló fellebbviteli bírósági testületet, hogy utasítsa el a volt elnök mentelmi jogra vonatkozó követeléseit a capitoliumi rendőrök és demokrata törvényhozók által indított perekben, amelyek szerint támogatóit a Capitolium megrohamozására buzdította. Donald Trump ügyvédje nem reagált a beadványra vonatkozó újságírói kérdésekre.

Donald Trump Holds Campaign Rally For Nevada GOP Candidates MINDEN, NEVADA - OCTOBER 08: Former U.S. President Donald Trump looks on during a campaign rally at Minden-Tahoe Airport on October 08, 2022 in Minden, Nevada. Former U.S. President Donald Trump held a campaign style rally for Nevada GOP candidates ahead of the state's midterm election on November 8th.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Fotó: Justin Sullivan

Egy alsóbb fokú bíróság bírója korábban elutasította Donald Trump mentelmi kérelmét, s úgy ítélte meg, hogy 

a felperesek hihetően állították, hogy az akkori elnök retorikája erőszakos fellépésre ösztönözte támogatóit.

A szövetségi igazságügyi minisztérium bírósági beadványában általánosságban azzal érvel, hogy az erőszakra való felbujtás kívül esik az elnök feladatkörén. Az Egyesült Államok Fellebbviteli Bíróságának három bíróból álló testülete kérte fel az igazságügyi minisztériumot, hogy mérlegelje a polgári perek lehetőségét. A minisztérium válasza azután érkezett, hogy kétszer is kérte és megkapta a határidő-hosszabbítást.

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy egy másik ügyben az igazságügyi minisztérium a Biden-adminisztráció alatt is 

megvédte Donald Trump elnöki mentelmi jogát, egy rágalmazási ügyben, 

amely ahhoz az ügyhöz kapcsolódott, hogy egy nő azzal vádolta, hogy az 1990-es évek közepén megerőszakolta őt. A rágalmazási vád azzal kapcsolatban merült fel, hogy Donald Trump elnök úgy nyilatkozott: a nő nem az esete.

A csütörtöki beadványhoz fűzött lábjegyzetben az igazságügyi minisztérium azt is közölte, hogy nem fejt ki semmilyen véleményt a Capitolium elleni támadás esetleges büntetőjogi felelősségéről.