Felülsúlyozásról semlegesre csökkentette az európai bankokra kiadott ajánlását a Citigroup – derül ki az amerikai nagybank befektetőknek szóló jegyzetéből.

Citigroup Inc. Plots New Trading Floor With Plans to Double Staff in Paris
The logo of Citigroup Inc. at the entrance to the bank's office in Paris, France, on Monday, Feb. 27, 2023. Citigroup is building a new trading floor in Paris as the Wall Street giant prepares to nearly double its staff in the French city. Photographer Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Wall Street-i bankház szerint a monetáris politika várhatóan folytatódó szigorítása tovább növelheti a globális és benne az európai bankszektorban tapasztalható zavarokat.

A gyors ütemű kamatemelések ugyanis még inkább lefékezik a gazdasági aktivitást és ezzel együtt a hitelintézetek nyereségét is megnyirbálják.

Noha az európai bankszektor fundamentumai egészségesnek tűnnek, a folytatódó bizalmi válság korlátozhatja a bankok kockázatvállalási hajlandóságát és csökkentheti a hiteláramlást

– indokolta a leminősítést Beata M. Manthey, a Citi vezető részvénystratégája.

A pénzintézetek helyett a tengerentúli szektortárs inkább a technológiai részvényeket részesíti előnyben, hiszen ennek a szegmensnek az ajánlását a rendelkezésére álló bőséges készpénzállományra és a növekedési lehetőségére tekintettel felülsúlyozásra javította.

A kontinens legszélesebb körű, 17 európai ország hatszáz tőzsdei cégét követő STOXX Europe 600 indexszel kapcsolatban sem túl optimista a Citi, hiszen várakozásai szerint év végéig a jelenlegi szint közelében maradhat a mutató.

A páneurópai indexre kiadott új ajánlás több mint 5 százalékkal, 445 pontra azaz gyakorlatilag a jelenlegi szintre csökkentette előre látható év végi záróértéket.

A Stoxx Europe 600 index alakulása 1 éves
 

Az FTSE 100 sem járt jobban, a Citi szintén 5 százalékkal, 7600 pontra szállította le a vezető brit tőzsdeindexre vonatkozó év végi előrejelzését, ami kevesebb mint 1 százalékos prémiumot tartalmaz a mutató mostani állásához képest.

A STOXX Europe 600 idén eddig 5,24 százalékkal, míg az FTSE 100-as 1,54 százalékkal emelkedett.

Új fejezet nyílt a kapitalizmus történetében a bankválsággal

A pénzügyi rendszer ismét az állam kiterjesztett karja lesz.