A svájci pénzügyi felügyelet, a FINMA közölte, hogy mérlegeli, fegyelmi eljárást indítson-e a Credit Suisse vezetői ellen, miután Svájc második legnagyobb bankját a múlt héten meg kellett mentenie a UBS-nek.

Visszaköszön 2008 szelleme, vagy elkerüljük az újabb válságot?
Credit Suisse
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A Reuters tájékoztatása szerint, Marlene Amstad, a FINMA elnöke az NZZ am Sonntag című svájci lapnak elmondta, hogy „még nyitott kérdés”, indul-e újabb eljárás, de a szabályozó hatóság elsősorban 0äaz integráció átmeneti szakaszára” és „a pénzügyi stabilitás megőrzésére” összpontosít.

Az UBS egy héttel ezelőtt állapodott meg arról, hogy 3 milliárd svájci frankért (3,26 milliárd dollár) megvásárolja a Credit Suisse-t. Arra a kérdésre, hogy a FINMA vizsgálja-e a Credit Suisse jelenlegi vezetőinek felelősségre vonását Svájc második legnagyobb bankjának összeomlása miatt, Amstad azt mondta, hogy „vizsgálják ennek lehetőségeket”.

Nincs egyetértés a bankpánik kezelésében, szembemegy a Fehér Házzal a Wall Street

Egyre mélyül a bankpiaci válság, a legfontosabb szereplők között pedig nincs egyetértés. A bankpániknak lehetnek újabb áldozatai.

„A CS-nek kulturális problémája volt, ami a felelősségvállalás hiányában nyilvánult meg” – idézte Amstadot az NZZ, hozzátéve: „Számos hibát követtek el több éven keresztül”. Amstad szerint a FINMA az elmúlt években hat nyilvános  eljárást folytatott a Credit Suisse ellen. „Közbeléptünk és a legerősebb eszközeinket használtuk” – mondta a korábbi lépésekről.

Botránykrónika: a svájci bankrendszer ékkövének szégyenteljes szétesése

Amstad megvédte Svájc azon döntését is, hogy a kényszerű mentőfúzió részeként 16 milliárd svájci franknyi Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) adósságot írjon le. 

Az USA-t hibáztatja Svájc a Credit Suisse bukásáért

Valójában a rossz vezetés, a felesleges kockázatvállalás és a befektetői pánik tette tönkre a pénzügyi legendát.