Miután a csődöt mondott Credit Suisse-t „megmentette” a rivális UBS, a svájci hatóságok nagy hangsúlyt fektettek az amerikai regionális bankok összeomlására, és ezeket okolták amiatt, hogy a bajba jutott hitelező a szakadék szélére sodródott – írta a CNBC.

Credit Suisse Shares Shares Plunge During The Uncertainty In Banking Industry
Fotó: John Lamparski / NurPhoto via AFP

Igaz, a Credit Suisse (CS) legutóbbi részvényárfolyam-zuhanása az amerikai székhelyű Silicon Valley Bank (SVB) csődjével kezdődött, ám a legnagyobb lökést az adta, hogy a 167 éves svájci pénzintézet bejelentette: „komoly hiányosságokat” találtak a könyvelésükben.

Ezután a hitelező legnagyobb befektetője, a Szaúdi Nemzeti Bank kijelentette, hogy nem tud további finanszírozást nyújtani a CS-nek, ami az utolsó szög volt a koporsóban. Még a Svájci Nemzeti Bank 50 milliárd svájci franknyi kölcsöne sem tudott segíteni, nem tért vissza a befektetői bizalom, és végül a pénzintézet egy sürgősségi eladás részeként az UBS-hez került, mindössze hárommilliárdért.

A legutóbbi fejlemények, amelyek az amerikai bankoktól indultak ki, a legkedvezőtlenebb pillanatban értek bennünket. Egyszer, mint tavaly, már sikerült úrrá lennünk a piaci bizonytalanságon, de most ez nem sikerült

– mondta Axel Lehmann, a CS elnöke egy sajtótájékoztatón.

Még a csalással gyanúsított Thomas Jordan, a bukott SNB elnöke is az „amerikai bankválság” miatt sajnálkozott, amiért az felgyorsította a svájci bankszektorban a bizalomvesztést, és a CS csődjéhez vezetett.

A Credit Suisse árfolyamzuhanása és az eszközkiáramlás azonban már jóval az SVB összeomlása előtt megindult.

A svájci szabályozó hatóságot, a Finmat még a szektoron belül is komoly bírálatok érték, amiért hagyta, hogy a helyzet az összeomlásig fajuljon, miközben a CS évek óta veszteségekkel és botrányokkal küzdött.

Érdekes módon a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium gyors intézkedése megálljt parancsolat az SVB-csődöt követő befektetői pániknak és a lehetséges bankválságnak. Az összeomlás, bár a részvénypiacokat megrázta, egyelőre nem terjedt át a pénzügyi rendszer többi részére. Ezzel szemben a svájci hatóságok éveken át tétlenül ültek, miközben a CS a saját máglyáját építette fel.

A Credit Suisse bukását elsősorban a belső problémák és a felügyelet hiánya okozta. Sajnálatos, hogy ez egy időben történt meg néhány kis- és közepes méretű amerikai bankkal, ám azok hatása az inkompetens vezetéshez, a felesleges kockázatvállaláshoz és a lerombolt befektetői bizalomhoz képest szinte elhanyagolható

– jelentette ki Mark Yallop, a brit Financial Markets Standards Board igazgatója, az UBS volt elnöke.

Botránykrónika: a svájci bankrendszer ékkövének szégyenteljes szétesése

Évtizedek alatt erodálódott az évszázados bizalom: a Credit Suisse önhitt vezetői semmiből sem tanultak.