Véget vet a betétesek számára hozamot kínáló programjának a Kraken nevű kriptotőzsde, és 30 millió dollárt is kifizet az amerikai értékpapír-felügyelettel (SEC) kötött egyezség értelmében.

Stuttgart,,Germany,-,09-26-2022:,Smartphone,With,Website,Of,Us,Crypto
Fotó: Shutterstock

A hatóság szerint a Kraken akár 21 százalékos hozamot is kínáló programja értékpapírnak minősül, amit azonban a kriptotőzsde nem regisztrált. A szolgáltatást a vállalat még 2019-ben indította útjára, és az amerikai befektetők tavaly áprilisig több mint 2,7 milliárd dollár értékben helyeztek különböző kriptoeszközöket letétbe a Krakennél, nagyjából 147 millió dollárt hozva ezzel a cég konyhájára.

A SEC szerint 

a kriptotőzsde a gazdasági realitásoktól elrugaszkodott mértékű hozamokat ígért a termékkel. 

A peren kívüli megállapodás értelmében a Kraken nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy szabálytalanul járt volna el, és az Egyesült Államokon kívül továbbra is elérhetővé teszi a lehetőséget.

A kriptoszektor aggódik amiatt, hogy a hasonló lehetőségekkel szemben egyre határozottabban lép fel a felügyelet, ezért a Coinbase élén álló Brian Armstrong szörnyű iránynak nevezte a hasonló termékek tervezett tilalmát a Twitteren. 

Tette ezt annak ellenére, hogy tavaly nyáron a hatóság vizsgálata miatt nem indított hasonló programot. Ugyanakkor 

időközben az Ethereum működésében is nagyobb szerepet kapott a hozam ígérete. 

A korábbi, energiaintenzív bányászatot ugyanis a zsetonok lezárásáért cserébe hozamot kínáló megoldás váltotta fel, mint a hálózat biztonságát garantáló lépés.

A héten korábban az értékpapír-felügyelet jelezte, hogy az idei évben figyelme középpontjába kerülnek a feltörekvő technológiák és a kriptoeszközök, mondván, azok veszélyt jelenthetnek a befektetőkre és a tágabb tőkepiacok stabilitására. Gary Gensler, a SEC elnöke szerint a hozamok ígérete, a hitelezés és más befektetések a kriptoszektorban is a felügyelet alá tartozó befektetési termékek, vagyis értékpapírok – írja a Financial Times.

A Krakennel szembeni fellépés megelőzi a fizetésképtelenség bekövetkeztét, szemben a Winklevoss testvérek vezette kriptotőzsdével, a Geminivel, melynek 340 ezer ügyfele futhat mintegy 900 millió dollár után. A Gemini Earn nevet viselő program ugyanis az időközben az FTX-csőd következményeként szintén csődvédelmet kérő Genesis révén volt képes hozamot biztosítani. Hasonló programot üzemeltetett a tavaly nyáron összeomló Celsius is.

A SEC a Gemini és a Genesis ellen is pert indított regisztráció nélküli értékpapír forgalmazása miatt, ám erre csak azután került sor, hogy a felhasználók tömegei pórul jártak.