Osztalékot emel a tavaly elért, a vártnál is erősebb eredmény után a londoni tőzsdét üzemeltető London Stock Exchange Group (LSEG), amely idén nagyobb összegű sajátrészvény-vásárlást is tervez. A tőzsdeoperátor éves alapon csaknem ötödével gyarapodó, 7,74 milliárd font bevételt termelt a jókora tőkepiaci hullámzással tarkított 2022-ben. A tényadat alig haladta meg a 7,73 milliárdos elemzői várakozást. Az EBITDA soron a 2021-es 2,97 milliárd után 3,55 milliárd fontot könyvelhetett el a társaság, amely a mérséklődő költségek és a minden üzletágban tapasztalt bővülés mellett 38 százalékkal 1,24 milliárd fontra hízó adózás előtti eredményt mutatott ki. 

Inside London Stock Exchange as UK Economy Shrinks
Fotó: Jose Sarmento Matos / Bloomberg via Getty Images

Az egy részvényre jutó nettó eredmény 141,8 penny volt, ebből 107-et osztalékként fizet majd ki az LSEG. A befektetők 12 pennyvel magasabb juttatásra számíthatnak, mint az előző évben. 

A bevételbővülés üteme 2023-ban 6–8 százalék közötti lehet a vezetőség várakozásai szerint, 

miközben az EBITDA-marzs elérheti a 48 százalékot. Az LSEG – melyben a Microsoft is meglátta a fantáziát – emellett bejelentette, részvényesi jóváhagyás kér ahhoz, hogy további saját részvényeket vásárolhasson vissza a Blackstone és a Thomson Reuters konzorciumától, amelytől 2021 januárjában 27 milliárd dollárért megvette a Refinitiv pénzügyi adatszolgáltató céget.  

A konzorcium az LSEG 30 százalékát birtokolta a tranzakció zárásakor, most pedig az LSEG 10 százalékos részesedését kínálja megvételre. A jelenleg 41 milliárd font piaci kapitalizációjú tőzsdeüzemeltető ebből 750 millió font értékben szerezne vissza saját papírokat 2024-ig. 

A London Stock Exchange Group árfolyama 2023-tól
 

A pénzügyi adatszolgáltató három évvel korábbi felvásárlása transzformatív hatású volt, a 2022-ben elért 7,74 milliárd font csoportszintű bevételből 4,94 milliárdot szállított az adatszolgáltatási és elemzői üzletág, elhomályosítva ezzel a börze hagyományos tevékenységéből származó forgalmát.