Több mint kétharmaddal csökkenhetnek a BioNTech Covid–19-vakcina eladásai az idén, mivel csökken a kereslet a termék iránt. A német gyógyszergyártó vakcinaeladásokból származó bevételei tavaly 9 százalékkal, 17,2 milliárd euróra estek, 2023-ban pedig várhatóan 5 milliárdra csökkennek.

Treviso,,Italy.,April,14,,2021.,Covid-19,Vaccine,With,Pfizer,Logo.
A BioNTech a koronavírus elleni vakcinákból hatalmas bevételre tett szert korábban, az idén viszont ez várhatóan kétharmadával csökken.
Fotó: Shutterstock

A vállalat 2022-ben mintegy 2 milliárd adagot értékesített a Covid-oltásból, amiből 550 millió a vuhani és az omikron törzs ellen is védő, kombinált vakcina volt. A nyugati világban a koronavírus elleni vakcinák közti piacvezető szerepének köszönhetően a BioNTech a 2022-es évet 13,9 milliárd eurós készpénzállománnyal zárta, amelyhez 7,14 milliárdos követelés, vagyis még várt készpénz társul. 

A termékből befolyt összegnek köszönhetően a tavalyi 1,54 milliárd euró után az idén 2,4-2,6 milliárdot tervez költeni kutatás-fejlesztésre.  

A vakcinagyártó ezen túl legfeljebb 500 millió dollár értékben részvényeket is visszavásárol azon az 1,3 milliárdon felül, amit március közepéig elköltött erre.

A jövőre tekintettel a vállalat újra tárgyalja az Európai Bizottsággal kötött szerződését, ami a több évre lekötött szállítások esetleges csökkenését okozhatja

 – írta közleményében a cég.

A BioNTech négy új, fertőző betegségek elleni vakcinát kezdett el embereken tesztelni az elmúlt hónapokban: az influenza és a Covid–19 elleni kombinált oltást, valamint a herpesz, a malária és az övsömör elleni vakcinákat. A vállalat azonban továbbra is az onkológiára összpontosít, és arra törekszik, hogy mRNS-technológiájával segítse az emberi immunrendszert a daganatok elleni harcban.

Középtávon szeretnénk elérni több olyan onkológiai termék engedélyeztetését, amelyre az egészségügynek égető szüksége van

– írta Ugur Sahin vezérigazgató és társalapító a közleményben.

A BioNTech a növekedés érdekében újabb együttműködéseket köt és felvásárlásokat is jegyez. A hónap elején például egy 200 millió dolláros megállapodást kötött az OncoC4 vállalattal, amelyben megvásárolja a kutatócég már az utolsó vizsgálati fázis előtt álló, kísérleti rák elleni készítményét.

A német vakcinagyártó a koronavírus-járvány idején vált híressé, amikor a cég tudósai, köztük magyarral is, az amerikai Pfizerrel együttműködve kifejlesztették és piacra dobták az első mRNS-alapú oltást. A cég profitja ezután rendkívül megugrott, a fejlesztésért pedig Karikó Katalin több kitüntetést kapott.

Felgyorsítja rákellenes készítményének tesztelését a BioNTech

Tízezer brit rákbeteg remélheti gyógyulását a BioNTech által kifejlesztett készítménytől, amelynek kiterjedt tesztelésére a cég szerződést kötött a brit kormánnyal.