Aligha meglepő módon a befektetők nem a svájci frank felhalmozásával reagáltak az ország második legnagyobb bankja, a Credit Suisse összeomlására, hanem éppen hogy adták az alpesi devizát, és helyette például az aranyat, vagy éppen a japán jent keresték – írja a Reuters.

-
Fotó: AFP

Ez a jelenség merőben szokatlan, hiszen az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag minden krízisre frankvásárlás volt a válasz, felmerül a kérdés, hogy vajon végleg elveszítheti-e a stabilitás és megbízhatóság mintaképének tartott pénznem biztonságimenedék-státuszát.

A devizakereskedők zsargonjában csak „swissie-ként” aposztrofált frank egy héten belül 0,9 százalékot veszített a dollárral szemben, miután a svájci pénzügyminisztérium március 13-án közölte, hogy szoros figyelemmel kísérik a Credit Suisse helyzetét.

Ugyanebben az időszakban a japán jen, amelyet szintén menedéknek tekintenek a turbulens időszakokban, 2,6 százalékkal, míg az arany több mint 5 százalékkal emelkedett.

A sárga fém jegyzése ezzel unciánként átlépte a 2000 dollárt, azaz több mint egyéves csúcsára ért, miközben az államkötvényekbe is az elmúlt évtizedek legnagyobb beáramlása volt tapasztalható.

A spekulánsok a március 21-ig tartó héten ráadásul alsó hangon 800 millió dollárral növelték a svájci frankkal kapcsolatos shortpozícióikat, amire 2021. március eleje óta nem volt példa.

A svájci frank gyengélkedése mindenképpen összefügg a bankszektorban zajló fejleményekkel

– mondta a hírügynökségnek Kirstine Kundby-Nielsen, a Danske Bank devizapiaci elemzője.
„A helvét pénz még mindig rendelkezik a biztonságos menedék kritériumaival, de ez csak korlátozottan érvényesül egy ilyen esetben, amikor a kockázat ennyire a svájci gazdaságban és a svájci pénzügyi szektorban koncentrálódik” – tette hozzá.

Ha nem a Credit Suisse, hanem mondjuk egy euróövezeti bank került volna bajba, akkor a svájci frank iránti kereslet meredeken emelkedett volna, mert menedékként tekintettek volna rá

– mondta Francesco Pesole, az ING devizastratégája.

A Svájci Nemzeti Bank határidős kereskedésre vonatkozó adatai is azt mutatják, hogy a dotcombuborék 2000 eleji kipukkanása, vagy a World Trade Center elleni 2001-es támadás után, majd 2008-ban és 2011–2012-ben, az eurózóna adósságválsága idején, sőt még a Covid-válság tetőpontján is a swissie-be ömlött a pénz.

„A jelenlegi felállás azonban teljesen más. Az amerikai banki feszültségeket a regionális bankok kimentésével visszafogták, az euróövezeti bankok eddig viszonylag sértetlenek maradtak” – jegyezte meg Michael Cahill, a Goldman Sachs vezető devizastratégája.
Az egy dolog, hogy a frank egy svájci központú válság során elveszti a befektetők kegyeit, de ez még nem azt jelenti, hogy a frank mint biztonságos menedék napjai meg vannak számlálva. A Barclays devizastratégái szerint ahhoz, hogy ez megtörténjen, „alapvető változásokra” lenne szükség az ország mérlegében.

A brit banknál úgy vélik, hirtelen fordulatként ez semmiképpen sem következhet be, ám kérdés, hogy a svájci pénzügyi rendszerbe vetett bizalom olyan mértékben erodálódott-e, hogy egy „lassan égő” folyamat eredményeként veszít jelentőségéből a frank.

 

Bezzeg nem kell hasonló gondokkal szembesülniük az aranyba befektetőknek, hiszen bár a legnépszerűbb nemesfém kurzusa az unciánkénti 2000 dolláros ár fölött némileg megtorpant, az elemzők középtávon továbbra is fényes jövőt jósolnak neki. Úgy vélik ugyanis, hogy a bankkrízis nyomán elbizonytalanodó amerikai jegybank mindössze 25 bázispontos szerdai kamatemelése az arany malmára hajtja a vizet.

Jóllehet némi profitrealizálás és az erősebb dollár nyomást gyakorol az aranyra, a befektetők valószínűleg minden mélypontot kihasználnak arra, hogy pozíciókat építsenek ki, ami még magasabb árakhoz vezet a következő 12 hónapban

– mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője.

A fizikai forgalmi adatok pedig azt mutatják, hogy például az orosz központi bank egymillió unciával növelte aranykészletét az ukrajnai háború kezdete óta.

Az arany lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy diverzifikálják eszközeiket, és csökkentsék kitettségüket az amerikai állampapírok, valamint a dollár felé.
Az ezüst eközben pénteken 0,7 százalékkal, unciánként 23,43 dollárra drágult, ezzel már zsinórban második hete emelkedik.