Nemzetközi gazdaság

Ugrik a frank, a bankpánik ellenére kamatot emeltek a svájciak is – bekeményíthet az EKB

Akár szerdán az amerikai, csütörtökön a svájci jegybank is a helyi bankrendszer problémáit félresöpörve kamatot emelt: mindkét banknál az inflációs célra szegezik a szemüket. A frank másképp reagált, mint a dollár, erősödésbe kezdett, hiszen a svájci emelés nagyobb volt, és újabb követheti – szigorúan nyilatkoztak az euróövezeti jegybank döntéshozói is.

Lemásolta a Federal Reserve szerdai kamatemelési döntését csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank (SNB) is, holott mindkét ország bankrendszerében komoly problémák kerültek a felszínre március közepén. A dollár gyengült, a svájci frank azonban erősödött a döntésre, jelezve hogy a hasonlóság ellenére komoly fáziskülönbség mutatkozik az Atlanti-óceán két oldala közt: ami az elleni küzdelemre való szándékot illeti, Európa most már keményebb.

There,Are,Various,Swiss,Coins,Visible,Against,Background,Of,OneThere are various Swiss coins visible against background of one hundred francs banknote and there is Swiss flag as well
svájci jegybank
Fotó: Shuttestock

A forint árfolyamának ez jó lehet, ha valamelyik jegybank nem szabadít magára kifejlett bankválságot – a Fed emelését például a Bloomberg hírügynökség vezető anyaga címében szerencsejátéknak titulálta. 

Az európai bankválságot a jelentések általában kevésbé veszélyesnek írják le, mint az amerikait, ahol regionális bankok kerültek bajba, és ez jelentős tovagyűrűző problémákat okozhat, hiszen az amerikai pénzügyi rendszer alappillérét képezik a helyi bankok, amelyek közt sok már egy évszázadnál is régebben működik. Az euróövezetre ráadásul nem terjedtek át a svájci Credit Suisse nagybank bajai.

Így csapnak szét egy csodát: tízezreket bocsát el a svájci bank

Egy svájci bank évtizedek óta a megbízhatóság és a kiszámíthatóság szimbóluma. Volt. A Credit Suisse-botránnyal vége szakadt ennek az időszaknak.

Amerikában és Svájcban is kisegítik a bajba került bankokat, de a jegybankok másképp álltak hozzá a kérdéshez, bár mindkettő, fél napon belül, kamatot emelt. 

Máshova dugták a bankbajt, megint menteni kell: 2008 megismétlődik

A tőzsdei mélyrepülésben vergődő First Republic feltőkésítéséről vagy eladásáról tárgyalnak. Esélyes a 2008-as stílusú bankmentés, ezúttal viszont az amerikai bankrendszer alsóháza szorulhat segítségre.

Az Egyesült Államokban sem volt elegendő az ijedelem ahhoz, hogy leállítsa a Fed egy éve tartó kamatemelési sorozatát, de arra igen, hogy megfelezze – 25 bázispontra – a szigorítás korábban a piacon várt mértékét, és kihagyja közleményéből a korábbi sztenderd utalást a valószínű további emelésekről. Jerome Powell Fed-elnök pedig az infláció helyett a bankválság kezelésének kérdésével kezdte az kamatülés után szokásos sajtótájékoztatóját.

Ezzel szemben a svájci jegybank az elemzői várakozásoknak megfelelően 50 bázispontot emelt, és ez náluk drasztikusabb változás, hiszen 1 százalékról történt, miközben a Fed irányadó kamatsávja a tegnapi lépéssel már 4,75–5 százaléknál tart. Igaz, a svájci infláció is alig több, mint az amerikai fele – 3,4 százalék –, de az SNB azzal indította közleményét, hogy a további szigorítás sem kizárható.

Erős nemzetközi szelekben hajladozik a forint

A svájci frank mindjárt erősödött is fél százalékot a dollár ellen, az egyéves csúcs felé közelítve. 

Az euró már a Fed-döntés után majdnem egyéves csúcsra szökött a zöldhasú ellenében, hiszen a döntéshozói kommentárok alapján kifogyóban a Fed kamatemelő puskapora, miközben az Európai Központi Bank hivatalnokai a napokban megerősítették elszántságukat a további szigorítás mellett. Mindezek alapján Amerika mintha kezdené maga mögött hagyni a kamatemelések időszakát, miközben Európa még kemény – ami nem segíti a dollár árfolyamát.

Ezt a benyomást erősíti, hogy csütörtökön kamatot emelt a norvég jegybank is, 2,75-ről 3 százalékra.

Hüvelykujjszabály-szerűen a forintnak jót tesz, ha a dollár veszít az erejéből, és a magyar fizetőeszköz hatalmasat erősödött mindjárt a Fed bejelentései és kommentárjai után, csütörtökön pedig már a 384,4-ös szintet kóstolgatta az euró ellenében, pedig szerdán a Fed-ülés előtt még 392-nél is gyengébb volt. Még nagyobb ugrás a bankválság előtt már meglátogatott 380-on túli szintek felé egyelőre nincs, hiszen maradt bőven bizonytalanság, és a magyar árfolyam éles mélyrepülése a bankproblémák feltűnését követően megmutatta, hogy rendkívül érzékeny rá, ha a kockázatkerülés örvényébe kerülnek a világ pénzügyi piacai.   

 

 

kamatemelés svájci frank forint árfolyama SNB
Kapcsolódó cikkek