„A csipgyártó cégek részvényei váltak a portfólióm legfontosabb részévé” – mondta Mark Mobius, a legendás feltörekvő piaci befektető guru a Bloomberg TV-nek pénteken. 

10th Bosphorus Summit in Istanbul
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az iparághoz kapcsolódó vállalatok várhatóan jól teljesítenek, mivel mind az Egyesült Államok, mind Kína hatalmas összegeket öl a félvezető-kutatásba és -gyártásba. Mobius véleményét alátámasztja a csiprészvények idei erős év eleji startja is.

A befektetők figyelme ugyanis az ágazat hosszú távú növekedési kilátásaira és a még mindig kedvező beszállási lehetőségre fókuszál. Ázsia különösen jó helyzetben van ahhoz, hogy profitáljon a szegmens középponti szerepéből – mondta.

Elsőrangú teljesítményt nyújt az iparág két globális éllovasa, azaz a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) és a dél-koreai Samsung Electronics, de Mobius szerint Kína és Indonézia kilátásai is jók.

A Washington és Peking közötti technológiai versenyfutás dollármilliárdokat terel a csipiparba, részben közvetlenül a kormányok kasszájából, mivel a nemzetállamok élet-halál harcot vívnak saját félvezetőgyártásuk kiépítéséért

– magyarázta a guru a Bloombergnek.

Annak ellenére azonban, hogy Mobius feltörekvő piaci befektetési szakértőként meglehetősen kedveli az ázsiai piacokat, nemrégiben figyelmeztette a tőketulajdonosokat, hogy ne vigyék a pénzüket Kínába. Mégpedig azért ne, mert például ő is úgy járt, hogy az ott bevezetett tőkekontroll miatt jelenleg nem fér hozzá a pénzéhez – árulta el a Fox Businessnek.

Mobius ezzel kapcsolatban most a Bloomberg-interjúban kifejtette, hogy befektetései nagy részét ezentúl Tajvanra irányítja.

Mára Tajvan lett a legnagyobb allokációnk, mivel pedig Tajvan tulajdonképpen Kína egyik tartománya, így rajta keresztül vagyunk jelen Kínában

– fűzte hozzá.