„Mindenki legyen nagyon óvatos, aki Kínában akar befektetni, Peking egyre őrültebb taktikával próbálja kontrollálni a kontinensnyi ország gazdasági életét” – figyelmeztetett a Fox Business online műsorában Mark Mobius milliárdos befektető a minap. 

10th Bosphorus Summit in Istanbul
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 28: Co-founder of Mobius Capital Partners LLP Mark Mobius makes a speech during The 10th edition of the Bosphorus Summit under the theme Towards a New World Order, which is held under the auspices of the Presidency of Turkey, in Istanbul, Turkey on November 28, 2019. Serhat Cagdas / Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Serhat Cagsas

Mobius azt állítja, hogy személyében is érintett, hiszen Kína nem engedélyezi, hogy hozzájusson a befektetéseihez, korlátozza a sanghaji HSBC-számláját is.

„Szóval én nagyon-nagyon óvatos lennék a kínai befektetésekkel”

– tette hozzá.

A Mobius Capital Partners alapítója megjegyezte, hogy Kína az utóbbi időben alapvetően egészen más irányba indult, mint a piacra nyitott korábbi vezető, Teng Hsziao-ping idején.

„Most egy olyan kormány van hatalmon, amely aranyrészvények segítségével ellenőrizné a vállalatokat Kína-szerte.

Nem hiszem, hogy túl kedvező képet mutat, hogy Peking egyre inkább kézi vezérléssel irányítaná a gazdaságot” – emelte ki.

„Nekem egyébként nem adnak magyarázatot arra, hogy miért nem jutok hozzá a pénzemhez – mondta az amerikai születésű német feltörekvő piaci befektetési szakértő. – Ez egyszerűen elképesztő. Mindenféle akadályokat állítanak – panaszolta a befektető. – Nem vágják a fejemhez, hogy nem, nem viheti ki a pénzét, hanem azt mondják: adja át nekünk az elmúlt húsz év teljes dokumentációját arról, hogy hogyan szerezte a pénzt, és így tovább. Ez teljes őrület.”

Mobius megjegyzéseit az Amerikai Kereskedelmi Kamara friss felmérése is alátámasztja. Az amerikai vállalatok többsége szerint Kína már nem tartozik a három legfontosabb befektetési prioritás közé.

A legjobb befektetési alternatíva, amely a legtöbb gazdasági lehetőséget kínálja, Mobius szerint most már India.

„Ott is él másfél milliárd ember, akik ugyanazt meg tudják csinálni, amit a kínaiak. Ugyanazt a fajta gyártást és így tovább” – mondta.

Most pedig éppen Brazíliában vagyok, ahol több mint 250 millió ember él, nagyon jó emberek, nyitott társadalom. Hé, miért ne jöhetnénk ide? Ez egy másik alternatíva.

Ami az amerikai gazdaságot illeti, Mobius nem hiszi, hogy a Kínával szembeni növekvő feszültség megártana az Egyesült Államoknak. Szerinte Amerika elég jó állapotban van, aminek az az oka, hogy háborúban áll. Háborúzik Ukrajnában, és közvetve egyre inkább háborúba sodródik Kínával. 

Hadigazdasági körülmények között pedig a kiadások felpörögnek

– fejezte be Mobius.

Warren Buffett szerint továbbra sem érdemes Amerika ellen fogadni

Két tőzsdelegenda jó tanácsai a kisbefektetőknek.