Öt hónapos csúcsra emelkedett a héten az amerikai munkanélkülisegély-kérelmek száma. A heti 10 százalékos ugrás ellenére történelmileg alacsony a segélykérelmek szintje, mert a munkaerő iránti kereslet meghaladja az állást keresők számát. A heti növekedés 21 ezer volt, így szezonálisan kiigazítva 211 ezerre emelkedett az új álláskeresők száma – közölte csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium. A négyhetes átlag 197 ezer fő, az elemzői becslés 195 ezer volt. 

The manager is reading the resume and is interviewing the new employee. Negotiating business and signing a contract. Lawyer and legal advisor. The manager is reading the resume and is interviewing the new employee. Negotiating business and signing a contract. Lawyer and legal advisor.
Fotó: Getty Images

A heti új álláskeresők száma hónapokon keresztül a 2019-es 220 ezres pandémiás átlag közelében vagy az alatt mozgott. Annak ellenére, hogy a fehérgalléros iparágakban, például a technológai szektorban, a pénzügyi szférában és az ingatlanos cégeknél komoly leépítésekre került sor.

 Ám

 az egész ágazatokat sújtó elbocsátási hullámok nem emelték jelentősen a munkanélküliséget,

 mert a munkavállalók gyorsan új állást találhatnak, vagy a végkielégítési csomagok miatt nem kérnek segítséget.

 

Az idén januárban 10,8 millió álláslehetőség volt – közölte a munkaügyi minisztérium ezen a héten, miközben a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, ami 1969 óta a legalacsonyabb szint. Ugyanakkor a biztosított szintje némileg emelkedett a tavaly tavaszi 1,3 milliós mélyponthoz képest.

A februári foglalkoztatási (non farm payroll) adatokat pénteken közli az amerikai munkaügyi tárca. 

Ezek a számok azért fontosak, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elleni küzdelemben folyamatosan hűti a gazdaságot, miközben a piac már arra fogad, hogy hamarosan enyhülhet a jegybankárok héja szigora. Bár ez ellen hat, hogy a fogyasztói kiadások januárban megugrottak, az amerikai üzleti tevékenység pedig februárban élénkült. Jerome Powell a kétnapos kongresszusi meghallgatásán is további kamatemelést lengetett be. Mindeközben vita bontakozott ki arról, hogy a két eltérő módszertannal számított inflációs mutató közül melyiknek a szignáljára figyeljen a piac, illetve hogy a több évtizedes rutinon alapuló szezonális kiigazítások a pandémia után 

mennyire torzítják a munkaügyi statisztikát, 

ellehetetlenítve, hogy a piaci szereplők valós képet kapjanak az amerikai gazdaság állapotáról.