Virág Barnabás MNB-elnök kedd délután részletezte a monetáris politika folyamatait, a bejelentések közben markáns erősödésbe kezdett a forint. Míg a jegybanki kamatdöntés (maradt az irányadó ráta) csak arra volt elég, hogy 384 forint alá kerüljön az euró árfolyama, az alelnök helyzetértékelése közben 382 alatt is járt a keresztárfolyam. A befektetők pozitívan fogadhatták az alelnök prognózisát, amely szerint a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya idén várhatóan megfeleződik. 

Red wallet and money
Fotó: Getty Images

A forint szempontjából az is pozitívumként értékelhető, hogy a jegybank már csak e hónap végéig tartja szükségesnek, hogy a tartalékból az energiaimportőr cégeknek devizát biztosítson (ezt a gyorsan csökkenő gázárak teszik lehetővé).

 

Az OTP-részvények árfolyama viszont lefordult, az árfolyam távolodik a 10 ezer forintos szinttől, kedd délután 1,3 százalékos mínuszban van a bankpapír. Elemzők és maga az OTP is hangsúlyozta korábban, hogy a 18 százalékos effektív kamatszint már hátrányos a magyar bankrendszer szereplői számára.