Meredeken zuhan kedd reggel az euró-forint keresztárfolyam, néhány percre 370 alá is került. Ha 369,33 alatt is születik kötés, akkor az egyéves rekord is megdőlhet. 

Stack,Of,Banknotes,As,Background,(hungarian,Forint),20000,Forint,Banknotes Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.
Fotó: Varga József Zoltán

Erős napot tudhatott maga mögött a forint tegnap, így végül sikerült letörnie a 373 forintos szintet is az euró-forint árfolyamának. Ez azt jelenti, hogy közel egyéves csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, utoljára tavaly április végén volt hasonló szinteken a devizapár. „A magas forintkamat és a javuló gazdasági hangulat mind a hazai fizetőeszköz malmára hajtja a vizet” – írták a KBC Equitas elemzői. 

 

Nincs megállás a forint számára, ahogy a piac egyre távolabb látja a 18 százalékos effektív kamatláb visszavágásának kezdetét, úgy menetel egyre erősebb szintekre az euróval (és más fontosabb devizákkal szemben) a forint árfolyama. A tegnap 371 közelében felállított újabb idei lokális mélypont után az euró-forint számára már gyakorlatilag a 370 alatti tartomány következhet, ahol 363,4 körül a 200 hetes mozgóátlag adhatja a következő fontos támaszt – előlegezték meg a bizalmat reggel a Raiffeisen Bank elemzői.