A Google szerint az AI szuperszámítógépe gyorsabb és hatékonyabb, mint a konkurens Nvidia rendszer, amely a mesterségesintelligencia-modellek betanításának és telepítésének piacát 90 százalékban uralja. Bár a Google az AI egyik úttörője, és 2016 óta tervez, illetve telepít TPU csipeket, sokan úgy vélik, hogy lemaradt a termékforgalmazásban. A vállalat most bizonyítani akarja technológiai előnyét. 

February,10,,2023,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,The,Google
Fotó: rafapress

A Google TPU-alapú szuperszámítógépe, 

a TPU v4, 1,2-1,7-szer gyorsabb és 1,3-1,9-szer kevesebb energiát fogyaszt, mint az Nvidia A100

 – állítják a Google kutatói. Hozzátéve: a teljesítmény, a méretezhetőség és a rendelkezésre állás teszi a TPU v4 szuperszámítógépeket a nagy nyelvi modellek igáslovává. A Google TPU eredményeit azonban nem hasonlították össze a legújabb Nvidia AI csippel (H100), mert az újabb és fejlettebb gyártási technológiával készült.

Az Nvidia szóvivője nem kommentálta a hírt. 

Az olyan AI-modellek és termékek, mint a Google Bard vagy az OpenAI ChatGPT, sok számítógépet és több száz vagy több ezer csipet igényelnek a modellek betanításához, és

 a számítógépek hetekig, hónapokig éjjel-nappal működnek.

A mesterséges intelligenciához szükséges jelentős mennyiségű számítógép-teljesítmény drága, és az iparágban sokan új csipek, alkatrészek, például optikai kapcsolatok vagy szoftvertechnikák fejlesztésére összpontosítanak.