Az UBM Holdinghoz kerülhet a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. 50 százalékos tulajdonrésze, miután a jelenlegi tulajdonos Moldován & Fia Befektetési Kft. elfogadta a tőzsdei társaság leánycégének indikatív vételi ajánlatát. A tervezett tranzakció a sertéstenyésztéssel foglalkozó cég 101,3 millió forintos törzstőkéjének felére vonatkozik.

20211103 SzőnyNehéz helyzetbe került a sertéságazat a különböző járványok miattFotó: Zantleitner Ingrid ZI
Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Az üzletrész-adásvételi szerződés megkötésére – a cég átvilágításának eredményétől függően – előreláthatólag 2023 júliusában kerül sor. A tervezett tranzakció sikeres lezárása esetén az UBM csoport a commodity (árupiaci) a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premixgyártás, a takarmánykeverés, valamint a disztribúció mellett már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplő lesz. 

A Moldován András által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda eleinte mangalicatenyésztéssel foglalkozott, majd áttért a fehér sertések hizlalására. A cég kapolyi telepe az elmúlt években teljes rekonstrukción esett át, amelynek során 8000 új férőhelyet alakítottak ki, így a telep egyszerre 12 ezer sertés tartására alkalmas. 

A tervek szerint a cég két-három éven belül Európa egyik legmodernebb és legfenntarthatóbban működő, egyszerre 50 ezer sertés tartására alkalmas sertéstelepét fogja felépíteni, amely éves szinten 350-500 ezer hízósertést fog előállítani. 

Moldován András pedig legalább öt éven keresztül társügyvezetőként vesz majd részt a társaság irányításában.