Reggel 9 után markánsan veszített értékéből a hazai deviza, míg pontban kilenckor 375,6 forintért adták az eurót, 5 perccel később már 377,7 forintot kóstált, azaz 2 forinttal többet kértek érte. Ez a szint viszont megfogta a magyar fizető eszköz gyengülését, és percekkel később az eurót megint egy forinttal olcsóbban adták. Utoljára hajszállal 376,8 forint felett kötötték az ügyleteket.

Stack,Of,Hungarian,Money,(forints),20000,Forint,Banknotes,Forint,Coins
Fotó: Shutterstock

Az élénk mozgás az MNB keddi kamatdöntő ülése előtti izgalmakkal hozható összefüggésbe.

Jóllehet a VG-nek nyilatkozó elemzők szerint az egynapos hitelkamat, azaz a kamatfolyosó jelenleg 25 százalékos felső szélének csökkentése, azaz a sáv szűkítése már szinte borítékolható, és azt a piac már beárazta, a változás mértéke még zsákbamacska.

 

Ezzel kapcsolatban pedig teljesen eltérő várakozásokat fogalmaztak meg a pénzügyi szakemberek.

Míg Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője akár 700 bázispontos csökkentést is el tud képzelni, ami praktikusan a folyosó teljes felszámolásával lenne egyenértékű, hiszen az egynapos vagyis a sáv alsó széle 18 százaléknál húzódik, Török Zoltán a Raiffeisentől óvatosabbnak bizonyult, nem akart találgatásokba bonyolódni, ám – mint mondta – még mindig sérülékenynek tartja a hazai devizát.

Közben az sem közömbös, hogy a tőkepiacokon is bizonytalanság uralkodik, valamennyi európai vezető index és a BUX is határozottan gyengül reggel, a dollár pedig 0,2 százalékkal erősödött a közösségi devizával szemben. Az euró-dollár kereszt 1,1029-ig ereszkedett. A  dollár erősödése gyakran negatív hatású a forint árfolyamaira.

A kamatemeléseket az MNB indította el a régióban két évvel ezelőtt, és Közép-Európa első kamatcsökkentésének a lehetőségét Virág Barnabás, az MNB elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában vetette fel először a múlt héten. Ezzel az elemzők szerint az MNB tesztelte a piacot, és a kísérlet jól sikerült: a forint akkor gyengült, de nem drámai mértékben, majd újra erősödni kezdett. Reakcióját délután az MNB bejelentéseire egyszerre határozhatja meg maga a kamatdöntés és a jövőbeli monetáris politikára vonatkozó jegybanki kommentárok.

A forintot küldte előre felderítésre az MNB – lássuk, hogy áll a portya

Tesztelte a devizapiacot a Magyar Nemzeti Bank, amikor a Világgazdaságnak adott interjújában Virág Barnabás alelnök jelezte: akár már a jövő héten megkezdhetik a tavalyi rendkívüli helyzetben magasra tolt kamatfolyosó visszarendezését. Hogy a történtekből mi a jegybank következtetése, napokon belül megtudjuk, de lássuk, mi derült ki eddig a kereskedői és elemzői termináloknál.