Ha Ron DeSantis floridai kormányzó vagy az állam republikánus többségű törvényhozása olyan megtorló intézkedésről dönt a Disney ellen, amely munkahelyeket vagy a floridai telephely bővítését fenyegeti, nemcsak üzletellenes, hanem Florida-ellenes is – mondta a cég online közgyűlésén Bob Iger, a cég vezérigazgatója hétfőn. 

DES MOINES, IOWA - MARCH 10: Florida Gov. Ron DeSantis speaks to Iowa voters on March 10, 2023 in Des Moines, Iowa. DeSantis, who is widely expected to seek the 2024 Republican nomination for president, is one of several Republican leaders visiting the state this month.
Ron DeSantis. Fotó: Scott Olson / Getty Images

Iger szerint azért packáznak a Disney-vel, mert tavaly bírálta azt a floridai törvényt, amely megtiltotta a szexuális irányultságról és a nemi identitásról szóló oktatást az óvodától a harmadik osztályig, illetve a nem életkornak megfelelő tananyagot.

A floridai törvényhozók ugyanis megszavazták azt a törvényt – az elnökjelöltségért induló DeSantis pedig aláírta –, amely szerint 

a Walt Disney World 10 926 hektáros, Orlando melletti birtokát felügyelő testület tagjait a kormányzó nevezheti ki, ahelyett hogy az utóbbi 55 évhez hasonlóan a Disney dönthetne személyükről.

A DeSantis által kinevezett tagok azonban a múlt héten, az átalakított testület második ülése után kijelentették, hogy elődeik átverték őket, mivel előre megfosztották az új testületet a legtöbb hatáskörtől.
DeSantis ezért hétfőn felkérte Florida főügyészét, hogy indítson vizsgálatot az előző testület intézkedéseivel kapcsolatban.

Bármilyen jogi vagy etikai szabálysértést a megfelelő hatóságok elé kell utalni

– írta DeSantis a főügyésznek címzett levelében.

A Disney különleges privilégiumai megtartásáért küzd, hogy kikerülhesse a floridai törvényeket

– közölte Jeremy Redfern, DeSantis szóvivője.

„Ezt mi nem fogjuk hagyni” – tette hozzá.

Ahogy DeSantis kormányzó nemrég mondta, még nem láttak semmit.

 

A Disney lecsap: lapátra tették a Marvel-főnököt, aki imádta a lapátot

Nem bizonyult szuperhősnek.