Veszteséges lesz az év első felében a Masterplast a menedzsment várakozásai szerint, a második fél évben viszont már javuló üzletmenetre számít a társaság – derül ki a honlapjára feltöltött befektetői prezentációból. A Masterplast piaci környezetében több negatív folyamat figyelhető meg, így :

–         a magas kamatkörnyezetben a lakáspiaci kereslet szűkül

–         az épületfelújítási állami támogatási programok kifutottak, az újak késnek

–         a szigetelőanyagok iránti kereslet visszaesett, a kereskedői készletek leépülnek

20230123 Sárszentmihály Masterplast Nyrt.Építőanyaggyártó vállalatFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Mindezek miatt a 2022 szeptemberi stratégiai tervszámokat is kénytelen módosítani a Masterplast, mert azokban lényeges a lemaradás. Jó hír viszont, hogy a tervezett beruházások (szálas hőszigetelőanyag) megvalósulnak, de a végleges költségük sokkal magasabb lesz. Az üveggyapot-beruházáshoz pedig társtulajdonos bevonását tartják szükségesnek. 

További negatívum, hogy az üzletmenet annyira gyengére fordult (és a többlet pénzügyi igény miatt is), hogy a 2022–23 évi osztalékfizetést szünetelteti a cég. Mindezeket figyelembe véve az idei év 175 millió euró bevétellel zárulhat a tavalyi 202 millió euró után.

Az EBITDA 8 millió euróra csökken a tavalyi 20,6 millió eurót követően. Az adózott profit pedig csak 1 millió euró lehet a 2022-es 15,7 millió euró helyett. A frissített középtávú előrejelzés szerint a tavalyival megegyező nettó nyereséget hozhat viszont már a 2024-es év, a 2026-os pedig 30 millió euró feletti adózott nyereséggel zárulhat. 

Osztalékfizetés legközelebb a 2024-es nyereségből lehetséges, 66 forint a részvényenkénti előirányzat. 

A prezentáció közzététele után nem sokkal 6,6 százalékos esésbe került a Masterplast árfolyama.

Profitfigyelmeztetést tett közzé a Masterplast


Módosítja a Masterplast a korábban közzétett, a 2022-es évre vonatkozó eredmény-előrejelzéseit – erről pénteken számolt be a társaság. A közleményből kiderül, nem teljesülnek a szeptember 20-i befektetői prezentációban vázolt főbb sarokszámok. Sőt a negyedik negyedév veszteséggel zárul adózás után.