Ambiciózusabb klímapolitikát követel a TotalEnergiestől egy a cég részvényeinek nagyjából 1,5 százalékát birtokló befektetői csoport, amely globálisan 1100 milliárd dollárt kezel.

FRANCE - ILLUSTRATION - TOTAL ENERGIES GAS STATION - ABBEVILLE - FEBRUARY 26 2023
France, Abbeville, 2023-02-26. Gas station TotalEnergies (ex Total Direct Energie) in Abbeville, Hauts de France. Distribution of fuel to fill up cars. Illustration of the price of fuel. Panel that displays the prices in euros per liter, unleaded 95 (SP 95) at less than 2 € / liter, unleaded 98 (SP 98) at more than 2 € / liter, diesel simple or excellium at less than 2 € / liter. Photograph by Amaury Cornu / Hans Lucas.France, Abbeville, 2023-02-26. Station Essence TotalEnergies (ex Total Direct Energie) ŕ Abbeville, Hauts de France. Distribution de carburant pour faire le plein des voitures. Illustration du prix des carburants. Panneau qui affiche les prix en euros au litre, sans plomb 95 (SP 95) ŕ moins de 2€ / litre, sans plomb 98 (SP 98) ŕ plus de 2€ / litre, Diesel Gazole simple ou excellium ŕ moins de 2€ / litre. Photographie de Amaury Cornu / Hans Lucas. (Photo by Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Amaury Cornu / AFP

A csoport csatlakozott a Follow This nevű környezetvédelmi aktivistaszervezet kezdeményezéséhez, amely azt akarja elérni, hogy 

a Total május 26-i éves közgyűlésén a részvényesek az intenzitásalapú célok helyett az üvegházhatású gázok kibocsátásának abszolút értelemben való csökkentése mellett kötelezzék el magukat, beleértve az általuk értékesített üzemanyagok elégetéséből származó emissziót.

A kibocsátás intenzitás szerinti értékelése azt jelenti, hogy figyelembe veszik a vállalat ellentételezéseit is, például a megújulóenergia-termelést vagy azt, hogy mennyi bioüzemanyagot ad a termékösszetételéhez. Ez azonban odavezethet, hogy egy vállalat legálisan növelheti a fosszilis tüzelőanyag-kibocsátását, miközben okosan ellentételezi azt.

A Total közgyűlésére benyújtott határozatjavaslatot a Follow This a rivális energiaipari nagyvállalatokhoz, azaz a BP-hez, a Chevronhoz, az ExxonMobilhoz és a Shellhez is beterjesztette.

A párizsi klímaegyezmény céljának eléréséhez a világnak 2030-ig csaknem a felére kell csökkentenie a káros anyagok kibocsátását, de a TotalEnergiesnek még nincs rá terve, hogyan vegyen részt benne

 – mondta Mark van Baal, a Follow This alapítója.

„Most eldől, hogy a befektetők közül ki gondolja komolyan az éghajlati válság megoldását, és kik azok, akik csak beszélnek róla”

– tette hozzá.

A TotalEnergies korábban közölte, hogy 2030-ig abszolút értékben nem számol a karbonkibocsátása nagymértékű visszaesésével.

Az éghajlatot kutató tudósok szerint 2030-ig globálisan 43 százalékkal kell leszállítani az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es szinthez képest, hogy a párizsi megállapodás céljai elérhetők legyenek, és a felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon az iparosodás előtti szinthez mérten.

A BP és a Shell igazgatósága korábban azt javasolta a részvényeseknek, hogy a Follow This javaslata ellen szavazzanak.

A TotalEnergiesnél hatalmas áttörés lenne a javaslat elfogadása, hiszen 2020-ban, amikor utoljára terjesztette elő a Follow This, a szavazatok mindössze 17 százalékát kapta, míg tavaly a többi olajipari nagyvállalat közgyűlésén 15–33 százalékos támogatást gyűjtött be.

A TotalEnergies klímastratégiáját 2021-ben és 2022-ben a részvényesek 90 százaléka hagyta jóvá.

 

Vagyonokat költ a TotalEnergies Irakban

Több hónapon át tartó tárgyalások után Irak és a TotalEnergies újjáéleszti azt a 27 milliárd dolláros megállapodást, ami Bagdad reményei szerint visszacsábíthatja a külföldi befektetőket a közel-keleti országba.