Nemzetközi gazdaság

Önkéntes benzinárstopot vezet be Franciaországban a TotalEnergies

Az olajvállalat által meghatározott plafon azonban jelenleg magasabb, mint az üzemanyagok átlagára.

A TotalEnergies olajipari vállalat vállalta, hogy 3400 franciaországi töltőállomásán március 1-jétől az év végéig nem emeli 1,99 euró (758 forint) fölé az üzemanyagok literenkénti árát – közölte Patrick Pouyanné, az energiaóriás elnök-vezérigazgatója a TF1 kereskedelmi televízióban.

Fuel Shortage In Paris
Fotó: Samuel Boivin

A cégvezér azt követően tette meg a bejelentést, hogy

Emmanuel Macron francia elnök nyilvánosan szólította fel, hogy tegyen gesztust a fogyasztóknak a tavalyi rekordnyereség után.

Az önkéntes árstop a Diesel Premier B7, a Diesel Premier B10, az SP95-E10, az SP95-E5 és a Superethanol E85 termékekre fog vonatkozni, ám az Excellium dízelre és az ólommentes 98-as benzinre nem.

Noha az intézkedés csak március 1-jén lép életbe, a TotalEnergies-nek az autópályákon található töltőállomásain már szombattól érvényes lesz. Az energiavállalat a 10 ezer franciaországi töltőállomás mintegy harmadának a tulajdonosa.

Az olajvállalat a tavalyi évet 19,1 milliárd eurós haszonnal zárta, és annak nyilvánosságra hozatala óta a sajtó és a kormány nyomása alá került annak érdekében, hogy az inflációs időszakban tegyen gesztust az autósoknak.

Az ország kormánya 2022. áprilisi 1-jén tankolási kedvezményt vezetett be a benzinkutaknál. A minden üzemanyagra vonatkozó, eleinte 15 eurócentes kedvezmény szeptember 1-jén 30 eurócentre emelkedett, majd november 15-én 10 eurócentre csökkent, és december 31-én teljesen kivezették. Azonban 

a kormány továbbra is egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt mintegy 10 millió alacsony jövedelmű munkavállalónak, akinek szüksége van gépjárműre a munkájához vagy a munkába járáshoz.

A TotalEnergies 2022. szeptembertől decemberig 20, majd 10 eurócentes kedvezményt nyújtott a benzinkutaknál, amely 550 millió euróba került a cégnek. A kedvezmény elve abban különbözött az ársapkától, hogy minden termékre vonatkozott a Total minden franciaországi töltőállomásán a kormányzati kedvezménnyel együtt. Bár az üzemanyagok átlagára most jóval alacsonyabb az 1,99 eurós szintnél – 1,8 euró (685 forint) körül mozog –, elemzők szerint nem zárható ki, hogy az üzemanyagok ára a jövőben ismét emelkedik, például  az orosz gázolaj elleni embargó miatt.

 

TotalEnergies benzinárstop Franciaország
Kapcsolódó cikkek