Az Amazonhoz fordult aggályaival az Apple és az Alphabet, miután kiderült, hogy a Kindle alkalmazás szexuális tartalmú fotókat is elérhetővé tehet gyerekek számára, és a moderáció felpörgetését várja az e-kereskedelmi óriástól.

Kulim,malaysia,-,April,11th,2018,:,Kindle,Application,On,An,Android
KULIM,MALAYSIA - APRIL 11TH,2018 : Kindle application on an android Google Play Store.
Fotó: Shutterstock

Az eset azután kapott publicitást, hogy a Reutersnek több család is jelezte, hogy a Kindle Unlimited előfizetés segítségével a gyerekeik explicit tartalmakat voltak képesek letölteni és megtekinteni az iPhone-jukon. A szülők állítják, hogy az előfizetés azért volt vonzó számukra, mert lehetőséget kínált korban passzoló könyvek elérésére, amelyeknek a beszerzése egyébként túl drága lett volna, és amelyek az Amazon Kids+ szolgáltatásán nem voltak elérhetők.

Az Amazon közölte, hogy elkötelezett a biztonságos vásárlás és olvasás iránt, és komolyan veszi az ügyet, valamint vizsgálják az ügyben felmerült információkat. Az Apple és a Google pedig jelezte, hogy kapcsolatba lépett az ügy kapcsán a fejlesztővel, vagyis az Amazonnal.

Noha a különböző tech óriások sok szempontból versenyben állnak egymással, a hasonló viták ritkák köztük, ugyanis sokszor szorulnak egymásra. A Kindle- és Amazon-alkalmazások mind az Apple-, mind a Google-féle Androidot futtató eszközökön a leggyakrabban letöltöttek közé tartoznak.

A kérdéses tartalmak pedig főként a Kindle Direct Publishing szolgáltatáshoz kapcsolódnak, amely az önmagukat kiadó szerzőknek kínál lehetőséget az olvasók elérésére, szinte azonnal. Ezeknek az alkotóknak van lehetőségük beállítani műveiket a Kindle Unlimited előfizetői számára is. Ugyanakkor 

az Amazon önkiadó szolgáltatásának feltételei között szerepel az értékesítés és az elérhetőség korlátozásának lehetősége is, akár a pornográf tartalmak miatt.

Az Amazon a világ legnagyobb e-könyv-kiadója, egyes becslések szerint akár a piac kétharmadát is uralhatja. A könyvek a Kindle-eszközökön fekete-fehérben vagy a Kindle-alkalmazáson színesben is megtekinthetők. Ugyanakkor az Amazon számára jogi problémákat aligha okoz az alkalmazásokon elérhető felnőtt tartalom.

Miután a Reuters feltette kérdéseit az ügyben, az Apple az alkalmazás korhatáros besorolását négyévesnél idősebbről 12 évesnél idősebbre változtatta, míg a Google Play alkalmazás áruház szerint az applikáció tinédzserkortól javasolt.

Mind az Apple, mind az Alphabet vett már le piacteréről alkalmazásokat felnőtt tartalmak miatt. 

Az Amazon közölte, hogy frissítik a Kindle alkalmazását, és jelezték, hogy a felhasználói feltételek szerint 18 éves kor alatt az csak szülői felügyelettel használható.

A havi 10 dollárba kerülő Kindle Unlimited az önkiadással megjelent alkotások és hagyományos művek egyvelegét nyújtja, és olyan alkotások tették népszerűvé, mint A szolgálólány meséje, Az éhezők viadala vagy a Vezércsel. Az önkiadás lehetősége pedig egész kis iparágat hozott létre, amely természetesen nem mentes az erotikus tartalmaktól sem.