Több mint duplájára emelkedtek a tőzsdén jegyzett Takarék Jelzálogbank kamatbevételei 2021-ről 2022-re. Ezen a soron a bevételek 14,7-ről 32,6 milliárd forintra nőttek, a nettó kamateredmény pedig 4,2-ről 6,5 milliárd forintra (54 százalékkal) hízott. Az adózás előtti eredmény 2,8-ról 2,16 milliárd forintra csökkent, az adózott profit pedig 2,7-ről 1,8 milliárd forintra esett vissza. A nyereség visszaesésében nagy szerepe volt annak, hogy a pénzügyi szervezetek különadója soron 842 millió forint befizetési kötelezettség keletkezett, 

amelyből 226 millió volt a banki különadó és 616 millió az extraprofitadó.

Az egy részvényre jutó profit 15 forint. A saját tőke 2021-ről 2022-re 71 milliárd forintra gyarapodott (2,1 milliárd forint a növekedés). Az igazgatóság javaslata szerint a társaság a tavalyi nyereségből nem fizet osztalékot, a teljes eredményt az eredménytartalékba helyezik. A mérlegfőösszeg 814 milliárd forint volt 2022 végén. 
 

Fotó: Kallus György

A Jelzálogbank részvénypiaca idén kevés izgalmakat tartogatott, a papírok árfolyama 1,6 százalékkal emelkedett, az elmúlt egy év rosszabbul fest, 21 százalékos leértékelődést mutat. Az árfolyam az egy részvényre jutó sajáttőke érték 60 százalékát sem éri el (P/BV: 0,59). A közgyűlést április 26-án tartják meg.

A Takarék Jelzálogbank piaci környezete az orosz–ukrán háború kitörését követően bizonytalanabbá vált, elsősorban az emelkedő kamatok és hozamfelár miatt.

A Takarék jelzálogbank tulajdonosai
 

Míg a hozamszint emelkedése kimagasló növekedést hozott a nettó kamatbevételek tekintetében, a magas következtében nőtt a működési költségek szintje, és ehhez járult a gazdasági kilátások romlása miatt a hitelekre megképzett értékvesztés és céltartalékolás növekedése, a szektort érintő új adóterhek bevezetése, valamint a legjelentősebb hitelintézeti szereplőnek az orosz és ukrán kitettségein keletkezett veszteségei is. 

Az év második felében a hitelezési aktivitás a magasra emelkedő kamatok miatt főként a lakossági szegmensben érdemben lassult, a vállalatok esetében pedig nőtt a relatíve olcsóbbá vált devizahitelek iránti érdeklődés. Összességében a bankszektor belföldi tevékenységén 2021. évben keletkezett, közel 10 százalékos tőkearányos megtérülést mutató adózás utáni profitot 7 százalékos tőkearányos megtérülés követett.