Házon belül kapott versenytársat a hónapok óta toronymagasan legnépszerűbb lakossági a Prémium Utóbbi hosszabb futamidőre 16 százalékos éves kamatot kínál, a szintén változó kamatozású, negyedévente indexált Bónusz Magyar (BMÁP) most viszont felzárkózott mögé: éves kamata az eddigi 15,17 százalékról 15,9-re emelkedett. A jelenleg értékesített Bónusz Magyar Állampapír (sorozatszáma: 2026/O) pénteken fizet kamatot, szombattól július 21-ig pedig már a megemelt éves kamat az irányadó. 

20221003 Budapest  Magyar Állampapír  Plakát  Hirdetés  Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221003 Budapest Magyar Állampapír Plakát  HirdetésFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

De minek köszönhető a látványos kamatemelés? 

Aki BMÁP-ot tart, érdemes figyelnie a három hónapos diszkontkincstárjegy-aukciókon kialakult átlaghozamokat, mivel a kamatbázisát a kamatforduló előtti négy aukció átlaghozamából számítja a kibocsátó, és ehhez adódik egy százalékpont prémium. A legutóbbi DKJ-aukciók átlagos hozama 14,9 százalék volt, ezért nő a 2026/O éves kamata a következő 3 hónapra 15,9 százalékra. 

A 3 hónapos dkj-hozam alakulása
 

A BMÁP ezzel kamata így megközelítette a 7 éves futamidejű inflációkövető állampapírét és lekörözte annak 4 éves verzióját, amely egy év alatt jelenleg 15,25 százalék kamatot termel. 

Bizonyos megtakarítási szokásokhoz a Bónusz jobb választás lehet: a kamatfizetésre ugyanis nem kell várni egy egész évet, az negyedévente esedékes. Így érvényesíthető a kamatos kamatozás előnye: ha azt feltételezzük, hogy a BMÁP-kamat egy éven át 15,9 százalék maradna, akkor a negyedéves kamatfordulókkor fizetett pénzt újra befektetve az effektív éves hozam 16,87 százalékra nő.

Eddig a PMÁP a favorit

A következő hetek nagy kérdése, hogy a megemelt kamat hoz-e valamilyen átrendeződést a lakosság vásárlási szokásaiban. Az elmúlt hónapokban magasan a PMÁP-okat favorizálták a magánbefektetők. A legutóbbi héten a PMÁP-okból 53,6 milliárd forintért vásároltak, míg a Bónuszból csak 8,2 milliárdnyit. Március végén a 2026/O kötvényből 68,5 milliárd forintnyi volt a háztartásoknál, míg csak az idén a hosszabb futamidejű PMÁP-ból 723 milliárdért vásároltak az év első három hónapjában.

A változó kamatozású állampapírokat tartók még egy jó hírt kaptak szerdán. Az intézményi befektetők számára is elérhető, a 3 havi bankközi kamatláb (BUBOR) alapján indexált 2027/B sorozatszámú kötvény kamata is megugrott: az április 22.–július 22. közötti időszakra az éves kamata 16,29 százalék lesz. Legutóbb 16,03 volt.

Nagyon viszik a PMÁP-ot, megtolja az értékesítést a kibocsátó

A jelek szerint fogyóban van a rövidebb futamidejű Prémium Magyar Állampapír, az Államadósság Kezelő Központ ezért az eredeti, 500 milliárd forintos értékesítési keretet további 150 milliárddal megemelte. A 2027/K sorozatszámú, inflációkövető állampapírnak április 25-től 650 milliárd forintra nő a kerete.