Több mint 13 százalékkal, 6,3 euróra zuhant hétfőn a Thyssenkrupp árfolyama Frankfurtban, miután bejelentették az ipari konszern nagyszabású átalakítását irányító Martina Merz vezérigazgató távozását.

17 November 2022, North Rhine-Westphalia, Essen: The logo is seen in front of thyssenkrupp's headquarters. Above all in steel and materials trading, Thyssenkrupp did good business in the past fiscal year - and in the end significantly increased its profits. (To dpa "Thyssenkrupp exceeds forecast - Dividend again after 4 years")
Fotó: Oliver Berg  /AFP

Merz 2019-ben vette át a csoport vezetését, amikor a sorozatos a profitfigyelmeztetések, valamint egy hamvába holt acélipari fúziós kísérlet miatt a patinás német cég az összeomlás szélére került, és a túlélés érdekében egyik legértékesebb üzletágát, a felvonógyártást kellett dobra vernie. 

A Thyssenkrupp közölte: 

a cég felügyelőbizottsága Merz kérésére kezdte meg vele a tárgyalásokat a jogviszony indoklás nélküli, közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.

A 60 éves Merz szerződését tavaly hosszabbították meg egészen 2028-ig, de a vállalat hidrogéndivíziójának és acélgyártó részlegének leválasztására vonatkozó tervei egy helyben topogtak, ami miatt egyre több kritika érte a befektetők és a munkavállalók oldaláról is.

A közlemény szerint  Merz utódjának június 1-jétől Miguel Angel Lopez Borregót javasolják, aki jelenleg a Norma Group autóipari beszállító vállalat vezérigazgatója.

A Thyssenkrupp elnöke, Siegfried Russwurm hozzátette, hogy Borregóval az élén a vállalat a már elfogadott stratégiai ütemterv alapján folytatja az átalakulást.

A Thyssenkrupp árfolyama 2023-tól
 

Ez nem lesz könnyű, de abszolút szükséges, mert a folyamat még nem fejeződött be

– mutatott rá.

A felvonószegmens eladása mellett Merz más, kisebb üzletágakat is piacra dobott vagy bezárt, hallgatva a kritikákra, amelyek szerint a vállalat – az acélöntéstől a tengeralattjárók és autóalkatrészek gyártásáig – túlságosan szerteágazó tevékenységet végzett. Azt tervezte, hogy egy olyan holdingstruktúrát hoz létre, amelyben az anyavállalat kisebb-nagyobb részesedésekkel rendelkezik, de nem feltétlenül ellenőrzi az egyes üzletágakat.

Martina Merz nagyon nehéz feladatot vett át egy kihívásokkal teli időszakban, és nagy elkötelezettséggel, valamint szakértelemmel indította el az átfogó változásokat a Thyssenkruppnál

– méltatta a leköszönő vezérigazgatót Russwurm.