A Magyar Telekom csoportszintű forgalma – elsősorban az erős mobiladat-keresletnek, illetve a széles sávú, valamint a rendszer-integrációs és IT-bevételek (RI/IT) növekedésének köszönhetően – az első negyedévben éves bázison 12,5 százalékkal, közel 196 milliárd forintra nőtt, csaknem 6 milliárd forintot verve a néhány napja publikált elemzői konszenzusra is – derül ki a cég szerdán publikált gyorsjelentéséből.

20210311 Budapest Telekom  5G  HirdetésPlakát    Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210311 Budapest 
Telekom  5G  Hirdetés
Plakát    
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A mobilbevételek 10,6 százalékkal, 112,3 milliárd forintra, a vezetékesek 10,9 százalékkal, 63,1 milliárd forintra, míg az RI/IT-bevételek 4,9 milliárd forinttal, 20,5 milliárd forintra híztak.

A bruttó fedezet a bevételekhez igazodva 13,1 százalékkal javult, míg a közvetett költségek 44,7 százalékkal, azaz 17,3 milliárd forinttal emelkedtek a távközlési pótadó, a megnégyszereződött áramköltség, az átlagosan 7 százalékos magyarországi béremelés és az egyéb költségekre nehezedő inflációs nyomás hatására.

Az EBITDA 6,6 százalékkal, 58 milliárd forintra mérséklődött, némileg felülmúlva az 57,4 milliárd forintos piaci várakozást. 

A lízingköltség után számított EBITDA AL viszont markánsabban, azaz 8,9 százalékkal, 50,8 milliárd forintra csökkent, mivel az egyéb költségek növekedése meghaladta a bruttó fedezet bővülését.

Hasonló mértékben, 8,7 százalékkal, 24,5 milliárd forintra esett vissza a társaság működési eredménye is, bár ezen a soron is sikerült 400 millió forinttal az elemzők várakozását valamelyest meghaladni.

A Magyar Telekom nettó profitja azonban 43 százalékkal, 10,5 milliárd forintra esett, elsősorban az alacsonyabb EBITDA és a nettó pénzügyi eredmények romlása miatt. A piaci konszenzus nagyjából 33 százalékos visszaeséssel, azaz 12,4 milliárd forintos eredménnyel számolt.

A jövő évi mértéke szempontjából döntő jelentőségű korrigált nettó nyereség ugyanakkor csupán 22 százalékkal, 12,1 milliárd forintra zsugorodott.

A spektrumdíjak nélkül számított tőkeberuházási költség (Capex AL) mérsékelten, 23,5 milliárd forintra nőtt éves összevetésben, elsősorban a magyarországi optikai létesítéshez és beszerelésekhez kapcsolódó kiadások emelkedése nyomán.

A Magyar Telekom árfolyama 2023-tól
 

A spektrumdíjak nélkül számított szabad cash flow ellenben éves szinten 10,7 milliárd forintra csökkent, ami a magasabb kamat- és lízingkifizetésekre, valamint a tavalyi első negyedévben végrehajtott leányvállalat-értékesítés bázishatására vezethető vissza.

A menedzsment nem változtatott publikus célkitűzésein, amelyek szerint a vállalat bevételei és az EBITDA AL idén 5-10 százalékkal, nettó profitja pedig mérsékelten bővül. A célok fenntartása nyilvánvalóan csupán a márciustól bevezetett díjindexálás mellett lehetséges, amelynek első lépéseként a tavalyi 14,5 százalékos hazai mértékében emelt árat a Telekom.